A kormánytól nem születnek gyerekek

Mit tehetne az állam és mit nem azért, hogy több gyerek szülessen. Két lista.


Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban azt monda:

„Átfogó megállapodást akarok kötni a magyar nőkkel. Mondják el, mi pedig értsük meg, mit akarnak. A gyerekvállalás a legszemélyesebb, de a közösségnek is fontos ügy. A legszemélyesebb közügy. Meg kell hallgatni, meg kell érteni őket, és nem 4, hanem 30 évre megállapodást kötni a magyar jövőről, hogy a kormány részéről mit tudunk nekik nyújtani.”

Túl azon, hogy szívesen elmondom neki, mit tehetne, szeretném arra is felhívni a kormány figyelmét, hogy mi nem tartozik a hatáskörükbe gyermekvállalás-ügyileg. Még akkor sem, hogyha megtennének mindent, amit meg tehetnek. Például, ha az esélyegyenlőségi problémák a nők számával arányos módon jutnának be a parlamentbe, ha megváltozna az egészségügyi ellátás, ezzel együtt a szülészeti és gyermekágyas osztályok protokollja, ha európai módon lehetne gyerekekkel/babakocsival közlekedni Budapesten, ha el lehetne felejteni a kínos nőnapi jópofáskodást, mert minden nőt minden nap, otthon és/vagy a munkahelyén is megilleti a tisztelet és odafigyelés. De ha mindezeket kipipálhatjuk is, akkor is van egy rakás tényező, amit nem befolyásolhat az állam. 

Nem tud a kormány például

  • téged úgy szeretni és helyetted viszontszeretni annyira, hogy abból felelősségteljes közös élet, majd új élet alakuljon.
  • A férjed/pasid helyett dönteni. Az is elképzelhető ugyanis, hogy - habár a kormány nagyon szeretné, hogy legyen gyereked, és te is - a párod nem.
  • A férjed/pasid helyett hű lenni hozzád. Nem a kormány szokta otthagyni az 1-2-3-4 gyerekkel otthon küzdő nőket egyedül esténként/éjszakára.
  • A férjed/pasid helyett osztozni a gyermekvállalás és a házimunka terheiben. (Ösztőnzőket persze felállíthatna ehhez, pl. apa-hónapokat vagy több apáknak járó szabadnapot, stb.)
  • Melletted állni a szüléskor és az anyaság első hónapjaiban, éveiben, amikor - még ideális feltételek mellett is - szembesülsz azzal a kíméletlen ténnyel, hogy mennyire egyedül vagy ezzel a feladattal, hogy nem vagy helyettesíthető, mert hosszú hónapokig nem tudsz kiszállni, szabadnap nincs, éjszaka nem hagynak aludni, hajnalban ébresztenek. Erre se felkészíteni nem tud a kormány, sem helyetted felkelni. 
  • A férjed/pasid helyett elviselni és elvinni néhány órára a gyereket, ha az előző pontban foglaltak miatt az őrület határán táncolsz.
  • Felkészíteni fizikailag és mentálisan arra a tehertételre, amit az anyaság jelent. (Arra az örömre sem, de ha az öröm lenne a magyar nők alapélménye az anyasággal kapcsolatban, akkor nem az lenne a kormány legfontosabb programja, hogy többet szüljenek.) 
  • Gondoskodni rólad, amíg fel sem bírsz kelni, mégis el kell látnod egy új életet.
  • Melletted állni minden magányos percben.
  • Helyet csinálni neked a saját életedben, amit jónéhány évre elrabolnak tőled a gyerekeid.
  • Visszaadni azokat az éveket, amiket ringatással és pelenkázással töltöttél. (Minden más helyett, amit a barátaid és a családtagjaid csináltak ezalatt.)

Ezeket nem azért soroltam fel, hogy elvegyem a kedved, hanem egyrészt azért, mert jól esik őszintén leírni, másrészt engem senki nem készített föl arra, hogy ez ilyen. Valószínűleg akkor is belevágtam volna, mert hiszek abban, hogy a felelős gyermekvállalás a legkomolyabb lépés afelé, hogy Isten munkatársai legyünk a teremtésben, de lehet, hogy kicsit tudatosabban és felszabadultabban éltem volna az anyaság előtti életem, ahogyan próbálom most is tudatosan megélni az anyaság örömeit a dolog természetéből (és nagyobb részt a jelenlegi társadalmi berendezkedésből és elvárásokból) adódó nehézségek mellett is.  

 De - ha már megkérdeztek - ne érjen véget ez a bejegyzés anélkül, hogy felsorolnám, szerintem mit tehetne meg a kormány azért, hogy boldogabb nők és anyák lehessünk ebben az országban:

  • Megfelelő, ingyenes és jó színvonalú nőgyógyászati ellátást biztosíthatna minden érintettnek, országszerte.
  • Szabályozhatná az otthonszülést, mindemellett lehetne normális szülészeti és gyermekágyas protokoll tekintettel azokra, akik inkább a kórházban érzik magukat biztonságban. A kórházban tekintsenek partnerként a szülő nőkre. Elősegíthetné, hogy a szoptatás természetét ismerő, a szoptatás kezdeti nehézségei során valódi segítséget nyújtani képes, esetleg kommunikációs tréningen átesett nővérek segítsék a frissen szült nőket a kioktató stílus, a cukros vizezés és a tápszerezés helyett. 
  • Nem kellene tovább nyomasztani azzal a mítosszal, hogy az anyáknak otthon van a helye, hanem megadhatná a kiteljesedés lehetőségét azoknak is, akik nem hivatásként, hanem adottságként tekintenek az anyaságra, és saját, választott hivatásukban (is) ki szeretnének teljesedni.
  • Azokat pedig, akik az anyaságot választják hivatásul, a feladat és az elvégzett munka súlyának megfelelő fizetséggel jutalmazza.
  • Hozzáférhetővé tehetné az ingyenes bölcsődei ellátást minden településen.
  • Elősegíthetné az olyan módszerekkel dolgozó bölcsődék elterjedését, ahol nem az az alap, hogy tíz körömmel kell levakarni a gyereket minden reggel az anyjáról, hanem ahol a beszoktatás a gyerek és szülő tempóját figyelembe véve zajlik, és ahová ezért a gyerek jókedvvel megy be, a szülő pedig mardosó lelkiismeretfurdalás nélkül távozik, délután pedig jókedvű, kiegyensúlyozott gyereket és megfelelő tájékoztatást kap. (Van ilyen, igen, és jó lenne, ha nem csak Budapesten volna hozzáférhető,)
  • Hihetne a bántalmazott nőknek és igazságot szolgáltathatna nekik.
  • Megduplázhatná a családi pótlékot, hogy a szegényebb családok is megfelelő minőségű életet biztosíthassanak gyerekeiknek. (És itt most nem hétvégi vidámparkra gondolok, hanem megfelelő minőségű élelmiszerekre, például.)
  • Ha valóban fontos, hogy minden gyermek megszülessen, támogassa azokat, akik egyedül viselik a szülői terheket és kellőképpen bátrak voltak ahhoz hogy ennek ellenére ne az abortuszt válasszák. Ne az abortusz betiltásán, hanem az egyedülálló nők segítésén gondolkozzon.
  • Ehhez kapcsolódóan létrehozhatna menedékházakat a prostítúció áldozatai számára, vagy a prostitúció veszélyének fokozottan kitett nőknek azokon a településeken, ahonnan magyar lányok tömegeit szervezik ki nyugat-európai városokba "szexmunkára". Biztosíthatná a megfelelő szexuális felvilágosítást ezeken a településeken, ehhez a védőnői képzés megerősítésére lehet szükség. Megbélyegzésük helyett segítsék a nehéz sorsú nőket és lányokat - akár az egyházakkal együttműködve -, hogy valódi kitörési lehetőségük lehessen és gyermekeiknek méltó életet tudjanak biztosítani. 
  • Az apákra is szükségük van a családoknak. A megfelelő kereset és együtt töltött minőségi idő egyensúlyának megtalálásához mindkét fél számára hozzáférhető, rugalmas munkaidőben és/vagy távmunkában végezhető munkakörök betöltésére lenne szükség.  
  • Végül, de nem utolsósorban magába nézhetne minden kormánytag (és minden politikus), hogy az első listában foglaltak bármely pontjában magára ismert-e és/vagy leült-e valaha saját feleségével beszélgetni arról, ő hogyan érzi magát és mire lenne szüksége.

Te mivel egészítenéd ki a listákat?

Kommentszabályzat

Ez itt az én nappalim. Szívesen vendégül látlak és beszélgetek veled, kérdezz bátran. De ha ajtóstul rontanál a házba, szitkozódva, ordibálva, akkor nem engedlek be. Ezért van nálam előmoderáció. És mivel nagyon kevés időm jut blogolni, előfordulhat, hogy kicsit várnod kell, amíg be tudlak engedni. Köszönöm a türelmed.

A bejegyzés trackback címe:

https://doraetlabora.blog.hu/api/trackback/id/tr4113851380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2018.04.23. 11:44:19

@Laci A Lakli:
“...hanem arról szólna, hogy családanyaként mennyivel boldogabb az élet... Szóval a médiára is kéne hatni.”

Ez igazából talán úgy működhetne, ha családanyaként valóban boldogabb lenne az élet, és a média szükségképpen ezt tükrözné, nem gondolod?

Ez csak egy ilyen kóbor ötlet, ha már ábrándozunk...

morph on deer 2018.04.23. 11:49:17

@kritizator:
“de sajnos, nem tudom megmondani erre a pontos receptet”

Talán nem is recept kéne, hanem cél, hogy miért is kéne lemondani, nem gondolod? Ugyanis te mint (potenciális) szülő semmivel sem kéne, hogy kevésbé fontos legyél - akár a saját életed szempontjából is, - mint egy (esetleges) leszármazott, - mert milyen alapon?

A csecsemő miért “értékesebb”, mint a felnőtt?

kritizator 2018.04.23. 11:55:58

@morph on deer:

"A csecsemő miért “értékesebb”, mint a felnőtt? "

Ez nem maga az önzés?

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.23. 11:56:04

@LaborcziDóra: uh, akkor elnézést amiért szóltam :D.

2018.04.23. 12:15:58

@bbalintus:
Sok társadalomkutató szerint az anyagi lóléttel egy ideig rohamosan csökkeny majd még nagyobb jólét esetén enyhén emelkedik a reprodukciós ráta. Mivel mi a fejlett világ alsó harmadában vagyunk, ezért teljesen logikus, hogy itt Kelet-Európában van ez a minimumon.

A másik, hogy Magyarországon egy saját lakás, legalább 1 szülői hálószobával, 1 nappalival és 1 gyerekszobával minimum követelmény a mostani civilizációs szinten a gyerekvállaláshoz. Mivel itthon nincsen normális bérleti piac, és sokan ki sem adnak gyerekeseknek, ígs a bérlés nem jöhet szóba. A Budapest vízfej jelenség miatt pedig biztos egzisztenciát máshol nem nagyon lehet építeni, az állás elvesztése a jobb vidéki városokban is átlag 10-15 hónap munkanélküliséggel jár, ezért egy ilyen lakás alsó hangon 25 millió (jó, ha nem értesz a Budapestes állításommal egyet, Győrben is kerül ennyibe).

werinter 2018.04.23. 12:23:04

A megoldás nagyon egyszerű: nem a kormánytól és az államtól kell várni minden bajunkra, problémánkra a választ, a megoldást. Ez a legnagyobb baja a magyar társadalomnak ,hogy a legtöbben még mindig a szocializmusban élnek. Ahol volt a "gondoskodó" állam, ami vigyázott mindenkire.
Meg kellene tanulni, hogy a boldogulásunk nem egy külső tényezőn, hanem rajtunk múlik leginkább!
Érdekes szüleim fel tudtak nevelni engem és két testvéremet anélkül, hogy nyavalyogtak volna különböző blogokon...
Igen, a gyereknevelés lemondásokkal jár és igen kevés a pénz. Félre kell tenni, be kell osztani minden egyes fillért. És ez sok idő. Sok idő mire az embernek összegyűlik annyi, hogy saját családi házat tudjon venni, hogy legyen autója, hogy el tudjon menni nyaralni a gyerekeivel.
Érdekes szüleim meg tudták oldani, hogy felnevelnek 3 gyereket, úgy hogy közben apám 12 órákat dolgozott, ráadásul közben lett még egy
diplomája. Anyám otthon volt velünk, majd amikor nagyobbak lettünk ő is dolgozni kezdett (újra), ő is különböző tanfolyamokra, képzésekre járt közben.
Meg tudták oldani, hogy mindegyik gyerekük egyetemre járjon és diploma megszerzésével zárja azt.
Ez az egész akarat és hozzáállás kérdése. Ha valaki azért nem vállal gyereket mert kevés a családi pótlék, az akkor sem tenné meg ezt, ha hozzávágnának havi 1 milliót vagy többet.
Amíg az az emberek (fiatalok) fő prioritása, hogy milyen drága okostelefonja, mekkora BMW-je és lapostévéje, hány csajt tud megdugni a hétvégi buliban, mekkora műszempillája, hány cm3-es műcsöcsöt tud magának csináltatni, hány méregdrága ruhája van stb. addig nem fog több gyerek születni.
Amíg az emberek kizárólag az anyagi oldalát látják a dolgoknak, addig nem fog több gyerek születni.
Ha továbbra is kiüresedett, kirakat kapcsolatok lesznek a menők addig nem fog több gyerek születni.

chrisred 2018.04.23. 12:23:07

@morph on deer: Nem értékesebb, csupán arról van szó, hogy a szülő (ideális esetben a szülők) hoztak döntést, ezért nyilvánvaló, hogy nekik kell ehhez a döntéshez alkalmazkodniuk.

Terniak 2018.04.23. 12:30:09

@Nancsibacsi: "Ezen felül még ott van a családi pótlék, a gyes, gyed - ami már akkor is jár ha dolgozol: szóval sokkal-sokkal több pénzt kapnak a DOLGOZÓ anyukák egy-egy gyerek után, mint régebben. Ebből futja pl. normális nőgyógyászra, meg szülésre, meg hasonló dolgokra, mivel ezt 18.5 éven keresztül kapod - 3 hónapos magzati kortól, 18 éves korig."

Mármost hálapénzként vagy magánrendelőben kifizetve a normális nőgyógyászt, meg a szülést?

Budapesten egy szülés 350.000-500.000 között mozog (plusz még magában is a szülészorvos vár legalább egy 100.000-ast). Még akkor is ha kapsz dolgokat, rengeteg kiadásod van. Babakocsiban 10.000 forinttól a csillagos ég, pelenka 3000-5000 forint között, havi szinten legalább 20.000-30.000 forint. Egy nőgyógyászati vizit Budapesten magánban 13.000-25.000 között. Hálapénzben nem tudom, mert elvből nem adunk: nem is kapunk érdemi ellátást.

És akkor a többi: gyermekágy, ruhák, ételek, gyermekorvos (ha van egyáltalán a körzetedben, mert a kényszerből választottat inkább hagyjuk, inkább magán, ami megint 10.000-15.000 forint egy vizit), gyógyszerek és a többi. Elvileg Budapesten van ügyelet, de nem jön ki, volt már hogy flegmán annyit mondtak, majd ha zöldül-kékül a gyerek, mentőt ne is hívjunk, mert úgyse jön. Magán ebben is van, az 25.000 forint, hogy kijöjjön. Az legalább érdemben megnézi.

Elárulom, hogy az említett családtámogatás(ok) kb. nullára elég. Való igaz, az állami egészségügy kezd szegényellátás lenni. Persze, vidd oda, nyilván ha nincs más, viszi az ember. Nekünk volt már, hogy állami gyermekorvos ránézett, 5 perc volt, nincs semmi baja a gyereknek, de már a zoknit úgy kellett húzni a váróban, mert arra sincs idő, hogy visszaöltöztesd a gyereked. Nem doktornő hibája, hanem a rendszeré. Aztán kiderült, hogy antibiotikum kellett, még időben.

Ezernyi ilyen történet van. Mikor külföldre (hanyatló nyugatra) mentünk, aggódtunk, hogy milyen lesz az ellátás. Mire a gyermekorvos annyit mondott, ne aggódjunk, ennél csak jobb lesz. Így is volt.

Bölcsibe isteni közreműködéssel jutottunk be, a mai napig csodának tartjuk. De ha ez nem lett volna, akkor megint csak a bölcsi havi 100.000 lett volna.

Én csak annyit kérdeznék: 8 év után jut eszébe, hogy ezzel a problémával kezdeni kellene valamit a szociális transzfereken kívül? Hogy a nőket alázó dumák helyett valamit tenni kellett volna? Ez kb. olyan mint a foci: a statisztikai adatok egyértelműek. Horvátországban kimondták: az ország haldoklik. Nálunk még nem, de nézzék meg a lakosság egészségi állapotát, nézzék meg a halálozások számát, nézzék meg a gyerekek számát. Nem tudom, mi kell ahhoz, hogy felébredjenek!

P1sty 2018.04.23. 16:46:43

Én felvenném a listába a gyed maximum emelését/eltörlését is. Hiába emelkednek folyamatosan a fizetések (hvg.hu/gazdasag/20180420_300_ezer_forintnal_is_magasabb_az_atlagkereset), ez nem változott érdemben. A buszokon 400 bruttóért keresnek sofőrt, már ő is vagy százezret bukna, ha otthon maradna, a jobban fizető szakmákról nem is beszélve. Szívesen maradnék otthon, de durván kevesebb pénzből kellene élnünk.

Nancsibacsi 2018.04.23. 16:47:00

@chrisred: A 2 gyerekesek meg az 1 gyerekesek, sőt a friss házasok (az első 2 évben, amíg nincs gyerek) IS kapnak adókedvezményt - csak alacsonyabb összegben - de azért az se rossz pénz. Az ÁFA a legigazságosabb adónem, amit a legnehezebb elcsalni, szóval tök jó hogy az nőtt. Cserébe csomó más adónem csökkent (pl. szja, de vállalkozóknak ott van a KATA, mint űberf.sza adónem), amit eddig csak azok fizettek, akik legálisan csinálták a dolgokat. Nincs ezzel baj - az egyenleg egyértelműen nem negatív.
Magyarországon még sose volt ilyen szintű anyagi támogatottsága a gyerekvállalásnak, mint ma. A gyerektelenek szoktak is emiatt hisztizni, hogy minden jót csak a gyerekesek kapnak az államtól.

Tisztességes Természettudomány 2018.04.23. 16:47:06

Jók a listák, látszik, hogy gyakorló anya írta. Én nem tennék hozzá semmit, ha a második listán lévőket mind megteszi a kormány, akkor itt kitör a Kánaán.

Pilotax 2018.04.23. 16:47:34

@LaborcziDóra:
Kedves Dóri!
(Remélem nem sértelek meg a megszólítással, de nagypapa korú vagyok és nekem is van három gyermekem 2 lány, egy fiú - , de végtelen sajnálatomra még egyiknek sincs gyermeke, pedig mindhárom bőven szülői korosztályú)
Nem is személyesen Téged akartalak bántani, csak vidékiként hihetetlenül dühítő az a pofátlan Budapest központúság ami napi szinten csorog a média minden likán és repedésén, minden témában. Látod Te is bevallottan vidéki származású vagy, az élet Budapestre vetett és már Te is átveszed ezt a hozzáállást. Miért? Légy boldog anyuka!

fizetekmegegysort 2018.04.23. 16:47:43

@werinter: Bocsesz, de én itt az ADÓFIZETŐ vagyok! És amíg ez így van, a kormánytól várom a korszerű iskolákat és korszerű oktatást, az ugyanilyen egészségügyet. Nagyon is jogosan várok bármit a kormánytól. Fizetek érte.

2018.04.23. 16:47:55

@werinter: Nem tudom, hány éves vagy, de: az, hogy ez így megvalósítható-e, nagyban függ a rendelkezésre álló intézményrendszertől.
Ha úgy néznek rád, mint a véres rongyra, amiért fél ötkor mész a gyerekért az oviba, miközben manapság alig van olyan munkahely, ahonnan kényelmesen le lehetne lépni 4-kor, akkor megette a fene az egészet.
Egy családtagom vezető óvónő volt a rendszerváltás előtt (is), és ők kb. reggel fél 7-től este 6-ig fogadták a gyerekeket. Sok szülő másképp nem is tudta volna megoldani.

2018.04.23. 16:48:16

@11Hagyma11: "A megoldás az, hogy fel kell ismerni, hogy anyának lenni fontosabb, és megbecsülendőbb feladat, és munka mint egy vállalat igazgatójának lenni. Fontosabb, és nagyobb társadalmi elismerést érdemel, mint tanárnak lenni, mint tűzoltónak, mint mentősnek. "
Anyának lenni fontosabb, mint vállalatigazgatónak. Oké. Na és apának lenni nem fontosabb?
Nem lehetne, hogy egyszer végre ne mindenki a nőknek akarja megmondani, hogy ne akarjál te itten elérni valamit a Kinder-Küche-Kirche háromszögén kívül, hanem rábízni a párokra a munkamegosztást, és megalapozni a többféle választási lehetőséget gazdaságilag és társadalmilag? (Részmunkaidő, távmunka, apagyes...)
""A megoldás az" - nem, nem ez a megoldás, mert nem működik.

Lilli_Csiribiri 2018.04.23. 16:48:41

Nehéz kérdés ez, mert minden nőnek más az oka ami miatt nem vállalja be a plusz gyerekeket. Nekem például az a problémám, hogy ma választhatod csak a karriert, vagy választhatod a család + munkát, de csak az anyaságot nem választhatod.

Én most abszolút válaszút előtt vagyok 36 évesen két gyerekkel. Ha visszamegyek, dolgozni akkor nem lesz több gyerekünk viszont akkor marad némi sanszom arra, hogy megmarad a normális munkahelyem. Ha bevállalnék egy harmadikat akkor ez valószínűleg ugrik és jó eséllyel ott találom magam 40+ évesen három kicsi gyerekkel, senki se akar majd alkalmazni mert a három gyerek közül valamelyik mindig beteg lesz éveken keresztül. Hozzá teszem nem lehet a munkaadókat azért hibáztatni, hogy olyan embert akarnak alkalmazni aki jelen tud lenni stabilan a munkahelyén.

Mire túl lennénk a kisgyermekkoron a legkisebbel is 45-50 között lennék és még mindig lenne kb 2 évtized amit valahol le kéne dolgoznom nyugdíjig. 45-50 éves emberekért nem kapkodnak a cégek vidéken főleg akkor nem ha az előző 10+ évet gyerekneveléssel töltötték nem pedig szakmai tapasztalatszerzéssel.

Szeretem a gyerekeimet és nekem bejött az anyaság. Annak ellenére is szeretek itthon lenni, hogy nekem volt valamiféle karrierem. Azt is el tudnám képzelni, hogy maradok itthon örökre a gyerekekkel, de annyira nem vagyunk gazdagok hogy ez beleférjen és emellett nekem tb-t nyugdíjat fizessünk. Azt meg egyszerűen nem tudom megtenni magammal, hogy egy életre kinyírjam a minőségi munka lehetőségét és így kelljen visszamennem dolgozni 40+ 50+ évesen.

Celtic 2018.04.23. 16:49:01

Hmmm....Sztem (mar mondtam mashol is). XI. kerulet, Feneketlen-to vagy a Bikas-park. Menj el es nezz korul. Az emberek jol erzik magukat. Sok a fiatal, munkautan egy uveg borral, sok a csalad kis- es naggyerekkel. Mindenki jol erzi magat es az egyszeru fiatal, aki elott ott a kerdes, hoyg vallaljon-e gyereket vagy ne, azt latja, hogy a gyerekes csaladok is boldogok. Ennyi az egesz, XI. keruletben sok gyerek szuletik. Van sok jatszoter, sok fa, to (akar a Kopaszi-gat).
Szoval nem penzzel meg hasonlokkal kellene itt osztonozni, hanem azzal, hogy az emberek ne marakodjanak, ne feljenek a masik embertol, egyszeruen erezzek jol magukat. De amig az orszag 99,9 %-an csak azt latjak, hogy a gyerek teher, addig nem fognak szaporodni az emberek, megha kulon miniszter is fog ezzel foglalkozni.

zizi77 2018.04.23. 16:49:14

@Terniak: azért erős túlzásokat írsz. 3 gyereket szültem, de mindet sikerült állami kórházban átvészelni. Igen hálapénz van, ha az orvosod a kedvedért megy be éjszaka a szüléshez/ami tök logikus/, de át lehet vészelni magánszülészet nélkül is egy terhességet.
Gyerekorvos indokolt esetben házhoz jön, ha meg sürgős, akkor vedd a fáradtságot és be lehet vinni az ügyeletre. Nincs szükség minden esetben magánorvosra, mert a lázas gyereket is be lehet ám rakni az autóba.
Az antibigyós sztorihoz meg annyit, hogy napi szinten változhat, kell-e vagy sem. Volt, hogy naponta nézte az orvos, mert nem akart idő előtt felírni, de tüdőgyuszi egyik napról a másikra is kialakulhat egy szimpla vírusból.
A mostani családtámogatási rendszer bár nem tökéletes, de kétség kívül sokkal jobb, mint 10 éve volt.
Az poszthoz annyit, hogy valóban a kényelem elvesztése, ami leginkább visszatartja az embereket a gyerekvállalástól. 3 gyerek anyukájaként mondhatom, hogy valóban rengeteg áldozattal jár, de nem cserélném el a szeretetüket semmiért.

2018.04.23. 16:49:27

@Laci A Lakli: "Ez nem mítosz ez a valóság például az apa nem tudja a melléből táplálni a gyereket, amire az első 2-3 hónapban 3 óránként szükség van."
Nem erre gondolt szvsz, hanem arra az elvárásra, hogy a nő legyen otthon 3+ évet gyerekenként, amiből aztán 10+ év folyamatos "gyes" lesz.
A gyes a hetvenes években terjed el széles körben, és még véletlenül sem a gyerek testi-lelki fejlődését elősegítendő, hanem azért, hogy elfedje a munkanélküliséget. Azóta mindenki úgy tesz, mintha valami öröktől fogva létező megkérdőjelezhetetlen igazság volna, hogy a gyerek egészséges fejlődésének szükséges feltétele a 3+ év gyes illetve otthonlét.
Ha ez így lenne, a magyar ember volna a mentális egészség non plus ultrája, pedig hát...

Kicknick 2018.04.23. 16:49:54

Na, akkor még egy férfi vélemény 40 fölött, a következőek a tapasztalataim :
Tizenplusz éve - amikor már mindenhonnan azt hallottam, hogy mikor lesz már gyerek - még el sem tudtam képzelni a gyerekvállalást. Csóró gyerekként nőttem fel, baromira nem akartam ezt a sorsot a fiamnak/lányomnak.
Akkor harmincas éveink elején, középfokú végzettséggel az egzisztencia megteremtéséért küzdöttünk ketten a párommal, mivel
1, a szülenk semmivel nem tudtak támogatni
2, az állam elvitte a fizetésünk 45%-t, mert gazdagnak számítottunk 160-200k bruttóval.
3, Albérletben laktunk, ami megint csak vitte a lóvét
Ilyen feltételek mellett hogy vállaltunk volna gyereket??
Lehet , hogy az unokám esküvőjét már nem érem meg, de legalább a lányomét most már nyugodtam végigtáncolhatom, ha oda kerülünk.
Szóval nekem ezért. És tuti, hogy sokan vannak hasonlóan.

CleanYourRoom 2018.04.23. 16:50:00

Így hirtelen két dolog szúrja a szemem különösen:

Az egyik az, hogy a tisztelet nem jár senkinek alanyi jogon, azt ki kell érdemelni. Még a nőknek is.

A másik pedig, hogy miért is KELL elhinnünk mindent a nőknek bemondásra? Egy nő talán sosem hazudhat? Százféle oka lehet annak, hogy a nemi erőszakot/bántalmazást illetően egy nő hazudjon, lehet, hogy bosszút akar állni valamilyen okból a férfin, lehet a férfi visszautasítását akarja megtorolni, lehet, hogy egy elromlott házasságból akar így menekülni, hogy bebiztosítja az előnyét egy gyermekelhelyezési perben, lehet, hogy egy munkahelyi riválisát akarja elintézni, vagy az is lehet, hogy megcsalta a barátját, és így akarja megúszni, hogy kiderüljön, hogy hűtlen volt.

Úgyhogy köszi, nem kérünk többet a #metoo-ból, már eddig is épp elég volt, még sok is.
A NYUGATI CIVILIZÁCIÓ JOGRENDJE AZ ÁRTATLANSÁG VÉLELMÉN ALAPUL, NEM A BŰNÖSSÉG VÉLELMÉN, kedves hölgyek, és szeretnénk, ha ez így is maradna.

A kormány és a szerző ugyanolyan hatalmas tévedésben van a demográfiai helyzetet javítását szükséges intézkedéseket illetően.

morph on deer 2018.04.23. 16:50:12

@kritizator:
“Ez nem maga az önzés?”

Ez kérdés volt, és engem a válasz komolyan érdekelne.
Kezdve az ominózus abortusz körüli elméleti vitáról, hogy életveszély esetén a szülő vagy a magzat élete legyen a prioritás.

Amúgy ez milyen szempontból önzés?
A “társadalom elvárásaival” szemben?
Ha tegyük fel egy nő nem akar gyereket - mert csak, nem érez késztetést, nem munkál benne az anyai ösztön, stb. - akkor ő kivel szemben önző?

És mi van akkor, ha tegyük fel a saját életét, körülményeit, stb. tartja annyira fontosnak, vagy a saját munkája olyan fontos - a számára is, - hogy nem áll szándékában megszakítani a folyamatot, feladni a lehetőségeit egy lényegében bizonytalan kimenetelű próbálkozásért?

Tegyük fel, hogy ezzel még úgymond a “társadalom” számára is fontos marad, azon túl, hogy ő is jól érzi magát, pl orvosként, kutatóként, stb.

Amire ki akarok lyukadni, hogy ez az “önzés” dolog eléggé necces megközelítésnek tűnik, nekem legalább is.

Szelid sunmalac 2018.04.23. 16:50:57

Hozzaszolnek a temahoz is, de ennel tovabb nem jutottam: "Ez itt az én nappalim. Szívesen vendégül látlak és beszélgetek veled, kérdezz bátran. De ha ajtóstul rontanál a házba, szitkozódva, ordibálva, akkor nem engedlek be. Ezért van nálam előmoderáció. És mivel nagyon kevés időm jut blogolni, előfordulhat, hogy kicsit várnod kell, amíg be tudlak engedni. Köszönöm a türelmed."

Ez itt NEM a nappalid. A nappalimba megvalogatott szemelyeket engedek be. Ez nem is a hazad. Amit te szeretnel, azt ugy hivjak, hogy zart csoport, prviat chat szoba, esetleg irott naplo, amit kivlasztott embereknek mutatsz meg.
Ez itt egy NYILVANOS blog, amit egy orszagnyi vadidegen ember olvashat, illetve TE tarsz elejuk, pontosan ennek a szandekaval. Iylenten lehetne ez egy velemyncikk is, de akkor meg kommentek nincsenek. Amit te itt most csinlasz, az egy kellems kis onkenyes velemenybuborek formalasa, onmagad szopkodasa, hogy te madj megvalogathasd kinek a velemnye tetszik es kie nem.
Ha jvasolhatom: vagy blogot vezess es lehessen kommentelni, vagy valaszd inkabb a fenti megoldasok valamelyiket, de ez igy a legnagyobb es egyben leggyomorforgatobb onamitas.

Irbisz 2018.04.23. 16:51:07

@MEDVE1978:
"Magyarországon az egyik legnagyobb a különbség az akart és a megszületett gyerekek száma között Európában. "
És a külföldre költözött párok azonnal nekiállnak a terv-tény közötti szakadékot ledolgozni, a kint élő párok gyerekvállalási hajlandósága megugrik. Mondjuk ezen csak fideszszavazók értetlenkednek.

chrisred 2018.04.23. 16:51:12

@Terniak: Én is megnézném, hogyan hozza ki ezt egy család az egy gyerekre jutó 10-15 ezer forint adókedvezményből. Mert feltételezem, erre gondolt, amikor azt írta, hogy 3 hónapos magzati kortól 18 éves korig jár.

morph on deer 2018.04.23. 16:51:27

@chrisred:
Ezt a részét értem, ezzel nincs is problémám. Ráadásul azt vallom, hogy ha már úgy döntött valaki, hogy gyereke lesz, akkor kutya kötelessége a világon mindent megtenni érte!
Magyarul a teljes felelősség az övé, ha tetszik, ha nem.

Én egy egeret nem vállalok, ha nem tudok gondoskodni róla, - a “felelős állattartás” jegyében, a gyermekvállalás meg nagyságrendekkel nagyobb felelősség, ugye.

Csak valahol az zavar, ha a dolog elveszti a természetes arányait és kezdünk elmenni a gyerektelenségi adó meg a bármilyen okból gyermektelenek megbélyegezése felé, hogy csak párat említsek.

Szóval nem könnyű, na.

Terniak 2018.04.23. 16:51:36

@werinter: "Ez a legnagyobb baja a magyar társadalomnak ,hogy a legtöbben még mindig a szocializmusban élnek. Ahol volt a "gondoskodó" állam, ami vigyázott mindenkire.
Meg kellene tanulni, hogy a boldogulásunk nem egy külső tényezőn, hanem rajtunk múlik leginkább!
Érdekes szüleim fel tudtak nevelni engem és két testvéremet anélkül, hogy nyavalyogtak volna különböző blogokon..."

Érzek némi ellentmondást. Valószínűleg ők is érezték az akkori nagyobb létbiztonságot. Egyetértek, hogy rajtunk múlik. Ideális körülmények között. Egy Amerikában. csakhogy itthon az állam mindenbe belemászik. Azért szerintem ne hasonlítsuk össze a szocializmus idején a munkajogi és egyéb viszonyokat (abból indulok ki, hogy szüleid itt éltek) a mostaniakkal.

Nancsibacsi 2018.04.23. 16:51:38

@Terniak: Erősen túlzol - de hát ezzel nem lehet mit tenni. Az első lányom pl. ügyeletes orvosnál született (a választott doki külföldön volt éppen) - olyan szinten rendes volt a doki - a szülés utáni napokban is, míg haza nem vittük a babát, hogy tényleg hálából kapott pénzt.
Babakocsit ingyen kaptunk tök jót - mivel eladhatatlanok, ha nem kaptunk volna a vaterán lehet venni 10ezerért olyat ami boltban 100ezer. Pelenka kb 60Ft/db, napi 6-al számolva 10800/hó - és ez listaár: minden kismama tolja a kuponokat, meg DM-es vásároljunk együtt dolgot, szóval jó lesz az 10-nek is. Gyerekágy szintén volt ismerőstől ingyen (de szintén 10eFt-s tétel, minden évben van 2 a céges levlistán ennyiért), stb-stb.

Szóval nyilván egy gyerekre el lehet költeni a világ összes pénzét - én úgy szoktam mondani, hogy az első gyerek mindenkinél 1-2 millióval többe kerül mint a második -, de attól még tény ami tény: Magyarországon sose volt ilyen szinten támogatott a gyereknevelés. Aki úgy érzi külföldön jobb: ne picsogjon, húzzon el. Senkinek se fog hiányozni.

Ravasz Figyelmeztetés 2018.04.23. 16:51:41

@Bermuda: Jaj, már megint a a nők és férfiak közötti bérkülönbség, ez már annyira lejárt lemez. De akkor magyarázzuk el 1000-szerre is, nem baj:

A bérszakadék egy mítosz, ami makacsul tartja magát, bár nincs mainstream közgazdász, aki alátámasztottnak látná az állítást. Nincs bérkülönbség, csak jövedelemkülönbség, a kettő ugyanis nem ugyanazt jelenti. A nők jellemzően alacsonyabb fizetéssel járó pályákat választanak, ha szabadon választhatnak karriert; inkább a személyes kapcsolattal járó szakmákat részesítik előnyben, ahol emberekkel kell foglalkozni és a férfiaknál jóval kisebb arányban mennek a kiemelkedően fizető tudományos-technológiai-mérnöki-matematikai területekre (STEM-fields), mindemellett kevesebbet túlóráznak, többször dolgoznak részmunkaidőben, kevésbé veszélyes, kisebb felelősséggel járó, kényelmesebb irodai állásokat választanak, ellenben nem szeretik a sok utazással járó vagy a szabadban, természeti elemeknek kitett, kültéren végzett és a sok kosszal, mocsokkal járó munkavégzést, és nem legutolsósorban a gyerekvállalást és a családot gyakran előnyben részesítik a karrierrel szemben.Ha ezeket az egyéni választásokat és preferenciákat is figyelembe veszik, a bérkülönbség nullára csökken.
A nők és férfiak közti bérkülönbség elmélete a józan észnek és a hétköznapi tapasztalatoknak is ellentmond: törvény tiltja mindenhol a fejlett világban, hogy ugyanazért a munkáért a nőknek kevesebbet fizessenek, mint a férfiaknak, ez ugyanis hátrányos megkülönböztetés lenne.
Miért nem hallunk akkor tömeges munkaügyi perekről?
De ha ad absurdum mégis igaz volna, hogy ugyanazért a munkáért a nők csak 70%-át kapják a férfiak bérének, akkor csupa hülye dolgozik a cégek igazgatótanácsában, hogy nem rúgják ki azonnal a férfiakat és vesznek fel nőket helyettük? A kapitalizmus világában a cégek irrracionálisan lemondanának 30%-os ingyenprofitról a semmiért? De a cégek valamiért mégsem teszik ezt, milyen érdekes.
Igen-igen álszent dolog továbbá, hogy a feministák szeretnék kivenni részüket a férfilét előnyös oldalából, de annak árnyoldalai iránt már korántsem mutatnak akkora lelkesedést. A veszélyes, kényelmetlen időbeosztással, sok utazással járó, természeti elemeknek kitett vagy egészségre káros állások 90%-át garantáltan férfiak töltik be. A halálos munkahelyi balesetek áldozatai 95%-ban férfiak. Kvótákat követelünk, a jól fizető állások 50%-a kellene? Akkor tessék szépen bevállalni a bányász, kukás, tűzoltó, kamionsofőr, taxis, utcaseprő állások 50%-át is. Ezzel párhuzamosan a feministák elhallgatják viszont, hogy egyes, korántsem rosszul fizető területeken viszont egyértelműen uralkodnak a nők, a bírók 68%-a ma nő Magyarországon, a pszichológusok többsége szintén nő, úgyszintén a HR-szakmában 78%-os női túlsúly van. A női fogorvosok is előnyt élveznek a férfiakkal szemben, mivel érdekes módon az emberek többsége hajlik rá , hogy inkább egy nőt engedjen turkálni a szájában. Ha a feministák következetesen gondolják a nemi egyenlőséget, akkor ezeken a pályákon férfikvótákat kellene követelniük, de erről persze mélyen hallgatnak, nem véletlenül, mert romba dönti a teljes érvelésüket a patriarchátusról a nők rendszerszintű elnyomásával meg hátrányos megkülönböztetésével. Ha a torta felét akarják a nők, akkor tessék szépen a szaros szendvics felét is jóízűen elfogyasztani.
A karrier és a gyerekekkel otthonmaradás pedig valóban létezik egy kényszerű kompromisszum, aminek az árát valakinek meg kell fizetni, a kérdés csak az, hogy kire terheljük ezt az árat, a nőkre, vagy a gazdaságra. Ha gyerekek vannak a családban, valakinek otthon kell maradnia és menedzselnie a háztartást, vigyázni és gondozni a gyerekeket, ez másképp nem megy. A biológia miatt - mivelhogy a nők szülik a gyerekeket - az a racionális és logikus, hogy a nők vigyék ezt a szerepet. Elviekben fel lehetne cserélni a szerepeket, csak hát a gyakorlatban az van, hogy a nők többsége iszonyodik a gondolattól, hogy ő tartson el egy férfit. Nem lehetséges két szerepkört, a főállású keresőét a családban és a főállású anyáét is maradéktalanul betölteni, az egyiket csak a másik hátrányára lehetséges előnyben részesíteni. És a legtöbb nőt nem teszi boldoggá, ha nem tölthet megfelelő időt a gyerekei mellett, ez az igazság.

LaborcziDóra 2018.04.23. 17:14:30

@Szelid sunmalac: akkor akár hozzá is szólhatna érdemben :) Egyébként nem értem, mi baja, ezt a felültet én indítottam, itt én írok, Önök hozzászólnak. Szeretném megválogatni, kit engedek be a saját felületemre, hogy a nevemmel vállalt írásaimat ne trollkodják szét rosszindulatú, névtelen kommentelők, hanem esetleg értelmes párbeszéd is kialakuljon. Ha ehhez hozzá kíván járulni a szapulásom helyett, azt örömmel veszem.

SzKlára 2018.04.23. 19:36:26

A gyes összegét annyira meg kellene emelni, hogy amellett tényleg elég legyen fél állásban dolgozni, és a munkába visszaterésben a munkaadókat is érdekeltté tenni. A kismamáknak a vizsgálatok napjaira teljes fizetést adni, nem pedig fizetés nélküli szabadnapot, hogy ne kelljen emiatt lépten-nyomon táppénzre menni.

Laci A Lakli 2018.04.23. 19:36:39

@similar:
Mondjuk a WHO legújabb ajánlása, hogy a babákat 2+ évig ajánlott szoptatni! Akkor ha csak napi egyszer. Amíg a gyerek nem lesz szobatiszta az 3 éves korig addig bizony nagyon sokat kell ápolni és játszani vele. A gyerek fejlődését ez a kor alapjaiban határozza meg, hogy miként fejlődnek a motorikus képességek stb. Az anyával való játék bizony jobb, mint a bölcsöde. Ezt fel lehet fogni, mint egy egyéni oktatást is.
A nőket nem kéne ipari robotoknak használni, nem a karrier a legfontosabb, hanem a család.

Laci A Lakli 2018.04.23. 19:36:46

@morph on deer:
Nem hiszem. Ha a semmi értéket felmutató reality idótákból "sztárt" tudnak csinálni, akkor a családanyákból is tudnának.
Egyébként meg nem olyan rossz a család anya szerep, ha otthon van a nő. Persze sokat kell akkor is kidolgozni. Nem lebecsülendő a munkájuk, de például nincs főnök a hátuk mögött aki ordibál velük - persze ez férj függő.

Laci A Lakli 2018.04.23. 19:37:03

@chrisred:
Mondjuk az, hogy a kajapénzt lenyúlják az inkább büntetőjogi kérdés.
Vidéken általánosságban szerintem sokkal jobb állapotban van a közétkeztetés. Persze nem Michellin csillagos fogás, de például faluban sok nyugdíjas az óvodai, vagy az általános iskolai konyháról viszi az ebédet haza ételhordóban. Egyébként ezzel is forrást vonnak be a jobb kajáért. Amit te leírtál inkább a nagyobb városokra jellemző probléma.
Annak pedig örülnék, hogyha amikor az óvoda gyümölcs vagy zöldségnapot tart, akkor nem a szülőnek kellenne bevinni a gyümölcsöt. Megjegyzem falusi óvodába amikor mi gránátalmát vittünk sajnos a gyerekek 95%-a az sem tudta, hogy mi az. Ez viszont szomorú.

mbazs 2018.04.23. 19:37:48

@bbalintus: Elgondolkodtató a kommented, gyanítom itt van valahol a kutya elásva...

David Bowman 2018.04.23. 19:38:19

Hát, pl. be lehet tiltani az abortuszt. Csak a fehéreknek.

2018.04.23. 19:59:28

@hotredchili:

Nem akarom Önt és a Nőket kritizálni - még a végén kimoderálna a blogíró -, de az a véleményem, hogy inkább Önök, Nők választanak rosszul a párkapcsolat során. Hogy mire gondolok?

Pro primo: Mielőtt le lennék sajnálva, hogy rút, szegény és impotens pasi vagyok, ezért teszek kritikai megjegyzéseket, elárulom, hogy nem így van.

Pro secundo: Azt tapasztalom, hogy Önök Nők, az alábbi séma szerint választanak maguknak párt:

Ad 1. Legyen Brad Pitt, de minimum Ryan Gosling-ba oltott benzinkút, és harisnyabolt.
Ad 2. Ha a fentiek közül egyik sem, akkor minimum banktulajdonos.
Ad 3. Ha ez sem, akkor minél jobban tűnjön rossz fiúnak, hogy "majd én megváltoztatom" felkiáltással, és egy jó nagy adag mazochizmussal felvértezve gyakorlatilag elcsesszék az életüket.
Ad 4. Ha a fenti három közül egyik sem, akkor Önökben van a hiba.

Én számtalan párkapcsolatot láttam a fenti séma alapján tönkremenni.

Egy Hölgy ismerősöm, 7(!) gyermeket szült egy állatnak, aki napi szinten verte, vegzálta, alázta meg a Női mivoltában, és mikor rákérdeztem, hogy ezt most hogy? A válasz: "Nem tudok hová menni 7 gyerekkel.
De könyörgöm! Már az elsőnél is verte! Akkor miért szült még hatot?

Egy másik Nő ismerősöm 35 év után vált el - miközben 24 évig folyamatosan csalta a férjét -, mert már ráunt a kalandokra, és megelégelte a tutyimutyi férjét, pedig az kő gazdag ügyvéd volt.
Összeállt egy börtönviselttel, aki rendszeresen veri, mint a répát, ám kitart mellette, mert azt mondja, itt legalább Nőnek(?) érzi magát.

Folytathatnám a sort, és bizonyosan tudom, hogy itt mindenkinek vannak hasonló ismerősei, akik a fent vázolt sémák alapján választottak maguknak férjet, élettársat, barátot, mi egyebet.

Ezért azt mondom: Önök Nők azok aki rendre rosszul választanak.

Ennyi.

citrix 2018.04.24. 07:52:08

Orbán kijelentette, nem foglalkozik nőügyekkel. Tőle hiába várnak áldást a gyereksereg után vágyakozó fideszhívő leányzók/idősödő hölgyikék. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Ratkó Anna nevű nőszemély aki igen aktívan foglalkozott a nőügyekkel, lehet meglesz az utódja fideszileg.

chrisred 2018.04.24. 07:52:15

@Nancsibacsi: Először példákat hozol, hogy az emberek mennyi mindent meg tudnak oldani "okosba" (ami lényegében azt jelenti, hogy fityiszt mutatnak az államnak), majd ezt összekötöd az állam bőkezűségének ajnározásával. Amit ténynek nevezel, az nem tény: van a társadalom kis része, akiket az állam minden téren, így a családtámogatás terén is eláraszt minden jóval, és van a többség, aki ezt finanszírozza, így nekik alig jut valami.

chrisred 2018.04.24. 07:52:20

@Ravasz Figyelmeztetés: Nagyjából felesleges okfejtés volt, a bérkülönbség az ugyanolyan munkakörben dolgozók között lehet szempont.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.24. 07:52:29

Minden rossz, amit a Fidesz-kormány csinál. Kezdte az elbaszott CSOK-kal, mert nem a szegényeknek ad ingyen lakást, hanem azoknak, akik képesek törleszteni egy hitelt.

Folytatta azzal, hogy a diákhitelből elengednek milliókat a gyerekek után. Na de ennek alapján semmit sem kap a mélyszegénységben élő 8 gyermekes, munkanélküli (mert nincs szakképzettsége) roma család, ahol a férj ráadásul börtönben ül garázdaságért, mert a rasszista bíró őt ítélte el, nem azt, akit megvert. Rasszizmus a köbön, és a gazdagok gátlástalan támogatása.

Aztán ott van a családi adókedvezmény. És mit tegyen az a szegény roma pár, akik csak a gyerekek után járó segílykéből élnek? Ők nem járnak dolgozni, nem vehetik igénybe a családi adókedvezményt. Szóval a Fidesz itt is a gazdagokat támogatja.

Példát kellene venni az 1994-1998 ill. a 2002-2010 közötti szoclib kormányok családtámogatási és népesedési politikájáról.

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.24. 11:14:44

@David Bowman:
Nincs baj az abortusszal.
Amíg 100%-ban saját magának kell fizetnie, és a mi adónkból nem vesz el egy fillért sem, addig annyiszor mehet rá, amennyiszer szeretne, ő dönt.

élhetetlen 2018.04.24. 19:52:39

@kritizator: @morph on deer:
„"A csecsemő miért “értékesebb”, mint a felnőtt? "
Ez nem maga az önzés?”
Nem, ez nem önzés. Ha a szülő lemond a saját életéről a gyerek kedvéért, az viszont önfeláldozás, aminek nem szokott jó vége lenni. Egy családban mindenki egyformán értékes.

élhetetlen 2018.04.24. 19:53:24

@Szelid sunmalac: Nincs igazad, a bloggazdának joga van moderálni, törölni. Az előmoderáció meg csak annyi, mintha a nappali ajtajában látná, hogy valaki tök részeg, és nem engedi be. Ez egyszerűbb, mint utólag takarítani utána. Te is tudod, milyen stílusban képesek egyesek kommentelni. Ha ezt utólag akarod rendbetenni, akkor nem csak az a kommentet kell törölni, hanem az arra adott válaszokat is, mert különben egy átláthatatlan katyvasz lesz. Egy kis megértést!
„vagy blogot vezess es lehessen kommentelni”. Amint látod lehet, bár én a bloggazda helyében az „onmagad szopkodasa” miatt nem engedtem volna be a kommentedet. Nem azért, amit mondani akartál, mert az csak egy vélemény, hanem az alpári stílus miatt.

élhetetlen 2018.04.24. 19:53:31

Nem olyan bonyolult ez. Kis falvakban simán benne lehet, hogy a polgármester elmondta, hogy, ha nem a FIDESZre szavazunk, akkor itt pénz nem lesz a falunak. (Lehet, hogy így sem lesz, de úgy biztosan nem). Az Erzsébet utalvány csak hab a tortán. Vidéki városok? Mi ment? Odalátogatunk, és, ha tetszik a vezetés, beígérünk akármit. Mint egy hülye amerikai nagybácsi. Semmi rendszer nincs a pénzek elosztásában, csak a szervilizmus jutalmazás, ahol szeretik aptyukot, ott kapnak apanázst. A gazdagabb kerületek meg röhögnek a markukba, kapnak háromezer forintos rezsikedvezmény helyett harmincezreset, plusz az egykulcsos. Mikor fogja őket érdekelni, hogy a minimálbérestől is vonják az SZJA-t, hogy kijöjjön a rezsicsökkentésük. Ügyes, egyébként, csak nem tisztességes, de milyen hülye fogalmakat használok! Egy réteg megzsarolva, (és még ijesztgetve is), egy réteg behülyítve (jó neki a rezsicsökkentés), egy rétegnek nagyon megéri, hát, a maradék, az kevés.

élhetetlen 2018.04.24. 19:54:03

@Berelhetoreklamfelulet: „Amíg 100%-ban saját magának kell fizetnie, és a mi adónkból nem vesz el egy fillért sem, addig annyiszor mehet rá, amennyiszer szeretne, ő dönt.”. Lényeglátó, okos megállapítás. Ha tudja, hogy nem tudja felnevelni a gyereket, de nincs pénze abortuszra, akkor szülje meg, adja be nevelőintézetbe, mert akkor nem a te adódból kell majd eltartani 18 éves koráig a gyereket. Ugye? Mert, ha csak a pénz számít, meg az adód, akkor azért olcsóbb az abortuszt fizetni. A másik út, menjen ki egy patakpartra, szülje meg, és dobja vízbe a gyereket. És, ha kiderül, mert általában kiderül, akkor tarthatod börtönben évekig az adódból. Ez is nagyon gazdaságos megoldás. Nem félsz, hogy a lángeszedtől meggyullad a hajad?

élhetetlen 2018.04.24. 19:54:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Már megint nem látod a fától az erdőt. „Kezdte az elbaszott CSOK-kal, mert nem a szegényeknek ad ingyen lakást, hanem azoknak, akik képesek törleszteni egy hitelt.
Tudod, a CSOK akkor lett volna családtámogatás, ha az is 10 + 10-et kaphatott volna, aki egy egy,vagy két szobás lakásban, vagy albérletben él, és vállal három gyereket, vagy van már valamennyi, és egy akkora HASZNÁLT lakásba menne, ahol elvileg elférnének. Ez, hogy csak új lakásra adható ennyi, ez nem családtámogatás, hanem az építkezési vállalkozók támogatása. A te „logikádon” kívül miből következik, hogy aki beérné egy használt lakással is, az nem tudna törleszteni?
A másik. Ha egy nő szül, darabszámtól függően elengedik a diákhitelt, vagy egy részét. És, ha a férj vette fel? Az nem terheli a családi költségvetést, hogy akkor nem engedik el? Egyikkel sem az a baj, hogy van, hanem az, hogy milyen a segítség. De te ezt nem érted.

elegedetlen_polgar 2018.04.25. 12:26:52

Üdv,

Nos én a saját nézőpontjaim szeretném megírni 28 éves férfiként.
Szegény családból származom, egész életem kb 25 éves koromig csupán a lemondásokról szólt. 23 évesen felköltöztem Budapestre, mert csak itt éreztem esélyét jó IT karrier kialakítására.
28 vagyok most, albérletben. A jelenlegi állás szerint esélyes, hogy még akár 5 évig albérletben fogom rohadni.
3 éve vagyok a párommal, most fogunk összeházasodni. Ő is 28 éves.
Semmi kedvünk nincs gyereket vállalni, mert mind a ketten szegény családból származunk és egész életünk a lemondásokról szólt. Nem mentünk soha nyaralni, nem volt rá pénz. Ismétlem. SOHA.
A munkahelyemen az összes létező túlórát elvállalom, ügyeletben voltam az elmúlt 40 hétvégi napból 23-at, pedig a csapatom 6 fős. Mindent elvállalok, amit csak lehet, hogy előrébb jussunk.
Albérletben lakunk, 45m^2-en. Ez kerül rezsivel együtt havonta 170 ezer forintba. Ehhez adjuk hozzá a mobiltelefon költségeket, a tömegközlekedési bérletek árait és máris 200 felett vagyunk, de még semmit sem ettünk, 5 percet sem szórakoztunk és megint csak semmit nem utazunk, nyaralunk, öltözködünk, stb stb.
Mit tett az állam:

- Fiatal férfiakat semmiben nem támogat, hogy egzisztenciát alakítson ki, így ezzel vonzónak látszon a nők szemében, mint potenciális apa.
- Fiatal nőkre tenyésznőstényként tekint.
- Páromat alig fizetik meg sajnos, nem értékelik az egészségügyi dolgozókat. Szarba nem nézik.
- 1 gyereket szarba nem néz. Az állam ott vét rohadt nagy hibát, hogy szerintük a 3 gyerek csodálatos, a 2 gyerek okés, az egy gyerek inkább nem is kell! Hát tudod mit, mi max egyet vállalnánk, de az nem kell az államnak, abban semmit sem segít.
- Albérletbe vállaljak gyereket? Bármikor eladhatják a fejem felől. Bármikor emelhetik a bérleti költséget, semmi nem szab határt neki.
- Az állam rohadt okos módon beleszólt a PIACGAZDASÁGBA a CSOK-kal. Mit eredményezett?! Új lakások +10millába kerülnek, mint előtte, sőt még többe. Használt lakások is lassan duplájára nőnek árban. Albérlet piac is duplájára nőtt emiatt.

- Szóval Ruházkodás, lakhatás, kaja = 320ezer ft / hónap kettőnkre, és ez nem egy luxus életmód, higgyétek el... emellett jelenleg egy 3 szobás újépítésű lakásra (1 nappali, 1 szülői háló, 1 gyerekszoba) 45-50millió forintot kell letenni most már (köszi FIDESZ). Ehhez a beugró 10 millió forint a bankoknál.

Szóval össze kell gyűjtenem havi 320ezer fix költség mellett 10millió forintot, hogy felkészülhessek egy gyerekre. Nem. NEM akarom, hogy olyan nélkülözések mellett nőjjön fel, mint én, mert az az igazi önzőség. A biológiai ösztöneidnek való engedés a realitással szemben, mint egy közönséges állat. Én nem akartam így felnőni és nem akarom, hogy a gyerekemnek így kelljen.

Nézzük az egészségügyet: Elképesztő összegeket levonnak tőlem adóban. Direkt nem írok összegeket. 33,5%-a a pénzemnek ilyen-olyan adó. Nem kapok cserébe szart sem.
Mindennel magánkórházba kell járnom, mert szar a közegészségügy. Fizetem, de nem kapok cserébe semmit, így duplán fizetem ki, mert magánba kell elmennem (köszi kormány a nagy szart). Szóval a valóságban legyen az 40%-os levonás havonta.

Komolyan, ha bevállaljuk a gyereket soha nem jutunk ki az albérlet fogságából.

Javaslatok:
- Az egy gyereket is jobban értékeljék. Ne legyen ez a 3 gyerek, vagy egy se felfogás. Nem jobb egy gyereket "kapni" állambácsi, mint 0-t?
- A távmunka támogatása. Ne kiváltság legyen. Nálam tök mindegy honnan dolgozom, mert a munkahelyem csak egy internetkapcsolattal járul hozzá a munkavégzésemhez... mégis "pluszként" van értelmezve a Home office.
- A vállalkozók folyamatos adóellenőrzése. Nem, ne intézze el 50ezer KATÁval valaki, mikor én 5x annyit adózom, mint ő... és a végén ő él jobban... a francokat, le ezzel a szar rendszerrel! Bevételhez mérten adózzon és legyen szétellenőrizve az agyuk is.
- Az ingatlannal nem rendelkezőknek adjanak esélyt az első ingatlanuk megszerzésére. Saját fedéllel a fejem fölött több kedvem lesz "szaporodni". Higgyétek el, az albérlet mint egy kötél a nyakam körül. Ha mást nem, adják ide a lakáshoz szükséges önerőt és törleszthessem vissza az államnak kamatmentesen. (például 3 évvel később kezdve a törlesztést, vagy valami...)
- Az egészségügy helyrehozása, vagy ne kötelezzenek a TB fizetésére, csak alap összeggel ami életmentésre szolgál. Köszi, abból a pénzből amit levonnak tőlem preium szolgáltatást kapnék egy magánkórházban.
- A nyugdíjam saját számlán vezetése. Nem, nem vagyok hajlandó eltűrni, hogy tőlem levonják, aztán a pofámba nyomják, hogy nekem már nem lesz nyugdíjam és törődjek bele. ANYÁD! Másik: többet adózom mint a szaros politikusok, majd a pofámba akarják tolni, hogy ha nem csinálok gyereket, kevés lesz a nyugdíjam? ANYÁD!

ÖSSZESSÉGÉBEN: Rosszul fogja meg az egészet az állam. Ilyen olyan támogatást akar adni azzal a feltétellel, hogy szerződésben vállalj gyerekeket. NEM! Adja meg az alapvető esélyeket rá, és a kedv jönni fog vele együtt...

Tony Multh 2018.04.25. 12:27:21

Kedves Dóra,

Ugyan megértem, hogy az Orbán Viktor által meghirdetett programra legelsőre olyan válaszok születnek, amelyek rávilágítani igyekeznek a programban a gyenge pontokra. A gondolkodásnak ez a mechanizmusa az "igen, de azért nem" jól ismert a pszichológiában Eric Berne óta.

Orbán Viktornak csupán a program kitalálása a dolga - a fókusz, az odafigyelés, a prioritás meghatározása. A részletek kidolgozása csak a hölgyeké lehet. A határozott célkitűzés mentén szülessenek módosítások, átalakítások, törvények, amelyek mind-mind lendítsenek a célkitűzés megvalósulásán.

Megértem, hogy elsőre ijesztő és riasztó ez a dolog a hölgyek számára. Még ijesztőbb a férfiaknak. Viszont nincs más út: a hölgyek rendelkeznek kizárólagosan a célkitűzés megvalósulásához szükséges adottságokkal.

Legyenek tehát a hölgyek a Nyak és mozgassák a Kormányfőt, hogy az általa kitalált cél megvalósulhasson. Orbán Viktor számára nincs apelláta.

Mille38 2018.04.25. 12:27:35

Az apákról egy pár szót: elszorult szívvel nézem minden nap az M3-as bevezető szakaszán azokat a 4-5-6-8 fővel megtömött, igen régi, lestrapált autókat, rozzant kisbusozokat, amelyek naponta be- és hazaszállítják a zömében fizikai, esetleg szakmunkásnak tűnő férfiakat. Ők naponta 30-100 vagy még több km-t ingázva keresik a pénzt, a távmunka legcsekélyebb reménye nélkül. Feltehetőleg nem keresik halálra magukat (de a beruházók nyilván jól élnek az EU-s támogatások lefölözéséből). Nekik és a gyermekeik anyjának milyen életet kínál ez a kormány? Ha van munka, van pénz (és most igazából szerencséjükre prosperál az építőipar), de ha nincs munka, nincs pénz. Nekik akkor is menni kell, ha a derekuk már kivan és inkább pihenniük kellene, mert vsz annyira kevés a bejelentett idejük, hogy jó, ha tb-jük van, ám táppénzre nem számíthatnak. Igen, ők pauperek tulajdonképpen. Elgondolkodom, milyen családapák és férjek lehetnek ők? Mennyire tudnak még este beszállni a házimunkába? (Miniszterelnök úr velük is készíthetne interjút.)

MEDVE1978 2018.04.25. 12:28:08

Nézzük a többit:

1. Megfelelő, ingyenes nőgyógyászati ellátás: ez összefügg a teljes egészségügy helyzetével. Az orvosok természetesen rárepültek a külön nagyon érzékeny területre és milliókat csinálnak belőle magánpraxisban, míg a TB által nyújtott szolgáltatás alacsony.
Ez a téma nagyon messzire vezet, de szerintem itt a finanszírozás javítása nem hatna ki érdemben a születésszámra.
2. Otthonszülés. Ez se hatna ki érdemben szerintem. Az viszont biztos, hogy lehetne javítani a tájékoztatáson és a nők "jogain" a folyamatban. Én amellett vagyok, hogy egy nő eldönthesse, hogy otthon akar szülni - kórházban akar természetes úton szülni - császármetszéssel akar szülni. Abszurdnak tartom, hogy egy nő dönthet egy esetleges abortuszról, viszont azt nem döntheti el, hogy a gyerekét hogyan akarja megszülni.
3. Anyaság "megfizetése." Ez természetesen ösztönözhet nagyobb mértékű gyerekvállalásra. Jelenleg ez a közvetlen juttatással (GYES, GYED, családi pótlék), illetve közvetetten (SZJA) is ösztönözve van. Ezek mértékének emelése mindenképpen pozitívan hatna.
4. Bölcsik. Korábban már írtam a témáról. Valószínűleg ez az egyik tényező, ami legjobban ösztönözhetné a gyerekvállalást és a nők munkába visszatérését és az egyik legfontosabb lenne.
5. Bántalmazás. Ez valahogy bekerült, de szerintem nem sok közvetlen köze van a témához.
6. CSP emelés. Nem biztos, hogy ez a megoldás és hatékony lenne. Nagyon sokkal kellene ahhoz emelni a csp-t. Itt inkább célzott dolgok lehetnének hatékonyak, pl: bölcsi-ovi-suli étkeztetési keret megemelése. UGyanis, ha Simán a családi pótlékot emeli valaki, akkor azt nem biztos, hogy a gyerekekre költik a szülők. Nem hiszem, hogy érdemi hatása lenne, illetve valószínűleg az alsóbb rétegekben emelné a népszaporulatot, ami nem biztos, hogy az ország érdeke. Ez így nácin hangzik, de ha meggondoljuk, hogy a borsodi kisfaluban élő család eddig is rohadt kevés pénzből él és még csinál néhány gyereket a csp-ért, az egy nagyon rossz recept. Ezeknek a gyerekeknek nem lesz jövője, időzített bombák lesznek, mivel a jelenlegi képzési rendszer képtelen megfelelően kezelni őket.
7. Ne az abortusz betiltásán, hanem az egyedülálló nők segítésén gondolkozzon.
Ez nem konkrét.
8. Prostitúció. Ez se ide tartozik, nem nagyon van hatása a gyerekvállalásra. Nem szabadna álszenten megközelíteni a kérdést, a prostitúció egyidős az emberiséggel, tehát megmarad, legfeljebb a mértéke lesz kérdéses. Az orvosi ellátás ingyenes biztosítása lenne a legfőbb az ügyben.
9. "Az apákra is szükségük van a családoknak. A megfelelő kereset és együtt töltött minőségi idő egyensúlyának megtalálásához mindkét fél számára hozzáférhető, rugalmas munkaidőben és/vagy távmunkában végezhető munkakörök betöltésére lenne szükség."
Ez sokkal távolabb vezet, lehetne hatása is, viszont ezek a foglalkoztatási formák nem elterjedtek Magyarországon és úgy tudom, hogy az eddig rávezetők (kedvezmények) sem nagyon működnek, ha egyáltalán vannak. Ennek viszont kulturális oka van: jóval nagyobb bizalmat és kontrollt követel meg egy távmunka, mint egy rendes munkaviszony.

Empatikus Állatbarát 2018.04.25. 12:28:26

@Nancsibacsi: Hát akkor hol a hiba, ha minden überfasza? Mert a nők mégsem szülnek. Amikor pedig elmondják, h mi a bajuk, a pofájukba kapják, h itt minden szuper, ők a hülyék... Azért arról nem szabad elfeledkezni, h méhük a nőknek van, és ha elmondják a problémáikat, és arra nem a megoldáskeresés, hanem a leordítás a válasz, attól még nem fognak szülni... Ez van Nancsibacsi :)

Natalia1982 2018.04.25. 12:28:33

Szerencsésnek mondhatom magam, megvan a herceg a szép nagy ház, a két autó a megfelelő kor mégis vacillálok a gyerek kérdésen. Miért? Mert ma hazánkban a gyerekvállalás egyenlő az azonnali elszegényedéssel és a totális agysorvadással. A férjemmel 15 év kemény munkájával teremtettük meg amink van, ma is dolgozunk- ma már inkább szívből nem kényszerből. Osztok-szorzok, agyalok a témán (közgizda vagyok) de a mérlek rossz felé látszik billenni.
Ami ma van: munka, kreativitás, pörgés, nyaralás, közös élmények, barátok, anyagi biztonság
Mit kapok cserébe ha egy most még számomra ismeretlen dologra lecserélem ezeket: bezártság, kialvatlanság, lemondások, és egy folyton hangoskodó pénznyelő automata,
A környezetemben szülő ismerősök ha kicsit árnyaltabban de ugyanezt vallják, persze gyorsan mellé teszik a kapott határtalan boldogságot...jah biztos.
Nyilván a kormány nem tud mindenen segíteni de azért nekem is vannak ötleteim: távmunka feltételeinek biztosítása (továbbra is szeretnék dolgozni és nem akarom szegény férjem nyakába zúdítania a teljes családfenntartás felelősségét), prioritásként kezelt családtámogatási rendszer, ingyenes vagy támogatott nőgyógyászati ellátás, védőnő és babysitter szolgálat (igen, gondolom néha az anyák is aludnának, ne legyen már luxus), normális, nyugati mintájú pedagógiai rendszer (mert hiába nevelem a gyereket, ha már a bölcsődében megy a b...meg a nevelő szájából), támogatott ellátási rendszer (mert oké, hogy az autó meg az esküvőszervező drága de a babakocsi ne legyen már luxus).

Szóval majd ha azt látom, hogy hatékony segítséget kapok abban, hogy a gyerek mellett ne kelljen az eddig felépített életem minden pontját lerombolni akkor fontolóra veszem a dolgot.

Köszönöm, hogy meghallgattatok!

qbr 2018.04.25. 12:28:39

Tök jó, írok további pontokat a listához (ffiként, több gyerekkel)
- 4 és 6 órás munkahelyek létrehozásának intenzív támogatása GYESről munkába visszatérők számára (akár a férfinak is, nem feltétlenül kell a nőnek): aki sok évig otthon volt a gyerekével, vagy gyerekeivel, annak (és a gyereknek is!) érzelmileg hatalmas sokk, hogy akkor holnaptól hétköznaponkét reggel f8-5-ig nem találkozik a gyerekkel. Ha ennyire sokra becsüljük az anyákat, az anyaságot és az anya-gyerek (vagy éppen apa-gyerek) közötti különleges kapcsolatot, akkor talán ne mondjuk, hogy ja, ez csak 2 vagy 3 éves korig fontos, aztán nem
- Annak fel- és elismerése, hogy míg a dolgozó fél (általában apa) intellektuálisan és szociálisan folyamatosan ki van téve ingereknek, egy gyerek(ek)kel otthon lévő anya (vagy épp apa) ilyen szempontból ingerszegény környezetben van. Feleségem pl. értelmes, okos nő, többek között ezért is a feleségem. A játszótéri kirándulásokon, a tücsökzenén és a pelenkavásárlás logisztikáján túl igénye lett volna felnőtt szellemi és szociális táplálékra. Én ezt megkaptam a munkahelyemen, de ez számára eléggé behatárolt volt.
- GYESről néhány gyerek után visszatérni egy 2-10 éves kihagyást jelenthet. Az irodai szoftverek több generációváltáson átesnek ezalatt, márpedig ezek használatára a munkahelyek 60-80%-nál szükség van. Ingyenes irodai szoftver használati képzések (akár online, távképzés) eléggé hasznosak lennének.
- A gyerekeinket szeretnénk, ha továbbtanulnának, viszont az egyetemi helyek szűkülésével azért ez ki tudja, hogy fog sikerülni.
Ha van államilag támogatott lakás-előtakarékosság, miért nincs államilag támogatott egyetem-előtakarékosság? Az államnak is rohadtul megérné, mert a befizetéseket állampapírban tartanák a pénzügyi cégek úgyis, a felhasználást pedig abszolút az állami fenntartású intézményekbe lehet csatornázni (tandíj, kollégiumi díj), tehát az állami támogatás visszamenne az államhoz. Ráadásul még előre jól ki is lehetne számítani, hogy mennyi, ilyen jellegű magánpénz jut majd a felsőoktatásba, és lehetne ehhez igazítani a kapacitásokat. Aztán még villogni is lehetne a nemzetközi felmérésekben, hogy milyen sokan tanulnak tovább. Ráadásul itt nem egy lakásra kell gyűjteni (ami a mai ingatlanárakkal amúgy is egy elég kilátástalan projekt), hanem egy 2-3 milliós összeget kell összerakni - ez 8-10 év alatt azért könnyen sikerülhet.

MEDVE1978 2018.04.25. 12:28:49

Részletesen még az eredeti poszthoz:

Férj, pasi szeretete, döntése és hűsége. Mind felnőttség (vagy másképpen elhatározás és életfelfogás) kérdése. Nekünk a feleségemmel egyértelmű képünk volt, hogy lesz gyerekünk. Ez a közös jövőképünk része volt. Volt olyan is, ami nem volt a közös jövőképünk része, pl: az, hogy összeházasodunk, mert nekem ez semmit nem jelentett, neki pedig nagyon fontos volt. Utána ezt megbeszéltük és megértettem az indokait. A hűség megint más kérdés, ebben mindkét félnek nagy felelőssége van, abszolút nem csak a férfiaknak. Régen nem csináltak ebből akkora cécót, mivel a házasságok döntő része érdekből jött létre. A szerető tartása / kurvázás megfért azzal, hogy a szülők lojalitása a családé volt.

Gyermekvállalás többletterhei-házimunka közös vállalása. Mindkét fél élete megváltozik. Valami keveset biztos jelent az, ha mondjuk még egy hét apanap lenne elrendelve, de nem hiszem, hogy ez döntő fontosságú lenne. Nagyon sok függ attól, hogy a gyerek milyen. Közeli ismerős kisfia, Mátéka egy nagydarab nyugodt csecsemő volt, még három éves korában is: odaraktad neki a játékokat elé, aztán elmehettél beszélgetni, csak játszott velük. Anyukája örömmel hívta őrülettel küzdő feleségemet (nálunk a nagyobb gyerek egy évesen kezdett el felmászni mindenre, illetve kipakolni mindenhonnan mindent, valamint rohangálni), hogy aznap főzött ebédet férjének, utána kimosott, Mátéka örömmel játszott, amikor éhes volt sírt egy kicsit. Közeli rokon kisfia nem vesz semmit a szájába, csak amit az etetőszékben kap vagy a szülei mondják, hogy megeheti. Az én gyerekem szopogatta a hűtőmágnest és pánikban vittük a gyerek sebészeti ügyeletre, mert nem tudtuk, hogy lenyelt-e valamit a mágnes részéből / a másikat meg gyomrot mosni azért, mert felmászott a gyógyszeres fiókhoz, megrágott néhányat aztán kiköpte.
Egyik anyukát szétterheli a gyerek, másik jobban kezelhető. És ez minden életkorban így lesz. Az apa segítsége is ennek függvényében kell. Persze Mátéka apja tudott jó apa lenni, amikor éjjel maximum egyszer kellett felkelnie és melegíteni kaját a kisdednek, aztán anya mindennap viszonylag kipihenten várta, esetleg ki is osontak még szexelni egyet. Nálunk a gyerek messze nem volt angyal, éppen ezért többet is kellett besegíteni, amellett, hogy az ember a munkahelyén is helytáll.

És éppen ezt hiányolom sok női véleményből: míg a nő életében óriási a változás és az egyik munka helyett egy másikat (gyerekgondozás, fokozott házimunka), addig a férfiéban nem csak változás van, hanem a besegítéssel plusz is. Természetesen ez elfogadható, mivel a gyerek érkezésével megváltoznak a dolgok és ezt jó esetben mindkét fél akarja, de azt nem látni, hogy mindkét fél lemond számára pozitív dolgokról (pl: pihenés, szabadidő) vakság.

"Helyet csinálni neked a saját életedben, amit jónéhány évre elrabolnak tőled a gyerekeid. Visszaadni azokat az éveket, amiket ringatással és pelenkázással töltöttél. (Minden más helyett, amit a barátaid és a családtagjaid csináltak ezalatt.)"

A gyerekvállalás lemondással jár. Ez mindenkinek világos kell, hogy legyen. Az életed megváltozik, ezt veszteségként megélni maximum elkeserít és dühössé tesz, de nem nagyon segít az egészen. Voltak jó dolgok (buli, haverok, piálások, koncertek, sport) az életemben, amelyeket a két gyerek miatt le kellett építenem vagy a mértékét vissza kellett fognom, mert egyszerűen abban az időben a gyerekekkel kell foglalkozni. Emiatt lehet dühösnek lenni, de nincs értelme, ez a csomag része.

boundary 2018.04.25. 12:29:03

Milnden szavad igaz.

élhetetlen 2018.04.25. 12:29:12

@élhetetlen: "Nem olyan bonyolult ez." Bocsánat, ezt nem ide szántam.

tpl 2018.04.25. 12:29:20

@Irbisz: na, persze. Nyilván Orbán miatt nem szülnek itthon. :)

Nancsibacsi 2018.04.25. 12:29:27

@chrisred: "Először példákat hozol, hogy az emberek mennyi mindent meg tudnak oldani "okosba" (ami lényegében azt jelenti, hogy fityiszt mutatnak az államnak)"
Egy ilyet idézz már be - mert amíg nem teszel, addig te hazudsz.

Attilajukkaja 2018.04.25. 12:29:45

Orbán Cezaromán Viktorovics észre sem veszi, mennyire degradáló ez az állítólagos "nőkkel kötendő szerződési" vágya. Ő maga személyesen szeretné megkötni minden szülőképes magyar nővel. Nem családokkal, csak a nőkkel! Pedig, - ahogy a szerző is megemlíti - a gyerekneveléshez több kell, mint egy biológiailag alkalmas nő. Orbán, aki nem foglalkozik nőügyekkel és több tiszteletet is tanúsít irántuk, mint amennyit megérdemelnek, tudhatná, hogy ezt egy-két Erzsébet utalvánnyal és olcsó gesztussal, átlátszó retorikával nem lehet elintézni. Ha nem tudja, akkor kérdezze meg a feleségét vagy az anyukáját. Majd ők elmondják neki, mivel jár a gyermekvállalás.

Gonda István 2018.04.25. 13:06:29

Én még sosem jártam errefelé, most az Indexről kerültem ide. Nekem nagyon furcsa és meglepő ez az írás egy evangélikus teológustól, lelkészgyerektől, lelkészfeleségtől.
Lehet, hogy nálunk katolikusoknál ez másként megy (bár az én bizonyos felmenőim is ev. lelkészek voltak több generáción át), de mi a feleségemmel egyszerűen csak szerettük egymást, született 7 gyerekünk, felneveltük őket szeretetben, örömben, békességben, és közben egyáltalán nem agyaltunk azokon a kérdéseken, ami ebben a blogban elhangzik.

Boribaba · http://netharsona.blog.hu 2018.04.25. 13:50:32

Egy valamiről nem volt itt még szó, amit tehetne a kormány.
Amerikában durván megnézik egy válásnál, hogy ki a felelős a kapcsolat megromlásáért és az fizet, akinek a hibájából a válásra sor kerül. Itt nálunk csak az nem lép félre, aki bolond, mert semmi következménye nincs, nem nézi a bíróság ki kit tartott el évekig, nem nézi, hogy ki az, aki gondoskodott a családról és ki az, aki évegig csalta a másikat. Tök mindegy, közös a felelősség. Pedig szerintem nem az.
Ha normális lenne a jogrendszer és védené azokat, akik tisztességesen viselkednek egy kapcsolatban, lenne asszonytartás (ha már 20 évet rászánt valaki a gyereknevelésre és emiatt nemvolt állása), nem lehetne kijátszani a gyerektartást (minimálbérre bejelentett apák tömkelege), stb. És nem lehetne ilyen megalázó helyzetekbe hozni az egyedülálló szülőket, akkor tuti többen bevállalnák a gyereket.
És az se lenne rossz, ha nem csak addig járna a gyerektartás, amíg a gyerek tanul, mert ha most nem veszik fel az egyetemre, akkor megszűnik a gyerektratás és ha jövőre felveszik nem indul újra, tarthatja el még 4-5 évig az a szülő, aki neveli a gyereket. kurvára nem igazságos ez sem.
Most kész öngyilkosság gyereket vállalni, amíg ilyen morális és jogi állapotok vannak ebben az országban.

Papp Sanyi 2018.04.25. 13:51:03

A diákhitel elengedése ne csak a szülő nőt illesse meg, mert ha neki nincs ilyen tartozása, akkor nem is tudja kihasználni. Lehetséges legyen átadni a házastársának.

Behajtó70 2018.04.25. 13:51:30

Bár...végigolvasva, hogy mit NE tegyen a kormány, azt hiszem, hogy ezt az egyezséget NEM neked címezték! Ha nem akarsz, akkor te ne szülj gyereket. Ha nem érzed, hogy kellene, ha nem hajt a vágy, az érzelem, a biológia, a természet, hogy utódod legyen, akkor hagyd a fenébe! Azért ne csinálj gyereket, mert a kormány kéri, és emiatt ne is háborodj fel, mert NEM kéri! Csak azokat kívánja segíteni, akik egyébként AKARNAK gyereket.

hmm hmm 2018.04.25. 13:51:52

@Terniak: Nagyon igazad van...
Még annyit tennék hozzá, hogy kedves vezérünk már a következő választásra pályázik, szarik ő az országra... Jönnek az újabb jelszavak stb. Pont kib.ttul leszarja a demográfiát. Csak mondták neki a stábból, hogy ez jó téma lehet. Mondjuk ha több gyerek lesz -> több dolgozó -> többtől lehet majd lopni a kedves úr utódainak : ) Légyszi ne moderáljatok ki : )

István Magyari 2018.04.25. 13:51:59

Nem ártana több alázat és szerénység a blog írótól...

akakukk 2018.04.25. 14:14:45

Amig a kozalkalmazottak berezesen nem javitanak, nem lesz demografiai fordulat.

Attilajukkaja 2018.04.25. 14:47:35

@István Magyari:
"Nem ártana több alázat és szerénység a blog írótól..."
Miért is volt nagyképű és szerénytelen az írás? Mivel nem értesz benne egyet?

LaborcziDóra 2018.04.25. 15:16:15

@Gonda István: Kedves István, mi is igyekezünk szeretetben, békességben, egymás iránti tiszteletben élni az életünket és így nevelni gyermekeinket, akik mindkettőnk számára a legfontosabbak. Jelenleg a gyed-emből és a férjem lelkészi fizetéséből élünk, szerényen, szeretetben. Emellett - szilárd evangélikus keresztény alapokon állva - gondolkozom változó női és férfi szerepekről és időnként, ha eljutok odáig, lejegyzem. Szerintem semmi olyat nem írok itt, ami a hitünkkel ellentétes lenne.

Fáj a szülés? Fáj. Őszintén írtam az ezzel járó fájdalomról. Mégsem bántam meg és vállalnám újra. Ráadásul az Isten-kapcsolatomat is elmélyítette. Ajándéknak tartok mindent, amit a szülés és szülőség hozzám adott. (doraetlabora.blog.hu/2017/11/03/fajdalmak_asszonyai)

Szükség van az apák, a társak jelenlétére a szüléskor? Igen, József is kísérte Máriát. (doraetlabora.blog.hu/2017/12/23/a_tortenelem_legismertebb_apas_szulese)

Jó lenne, ha a családbarát jelző nem csak frázis maradna, hanem megmutatkozna pl. abban is, ahogyan tömegközlekedés-szintjén viszonyulunk a kismamákoz és gyerekesekhez? Szerintem igen. (doraetlabora.blog.hu/2018/03/19/nonap_extra_mit_tehetsz_a_kismama-_es_csaladbarat_tomegkozlekedesert)

Jót tenne-e a családoknak, ha a mai édesanyák, kor- és sorstársaim nem önmarcangolással és önvádaskodással töltenék az idejüket, hanem kiegyensúlyozottan élhetnék meg az anyaságot, annak összes terhével együtt? Szerintem igen. (doraetlabora.blog.hu/2017/11/29/nincs_szaranya_csak_lusta_vagy_onbizalom-hia)

Jó lenne, ha keresztényként Krisztus követése lenne az alap köztünk és nem a megosztó politikai ideológiák? Szerintem igen. (doraetlabora.blog.hu/2018/01/14/nyilt_level_az_igaz_magyar_keresztenyeknek)

Ha pedig katolikusként furcsállja ezt a látásmódot, szívből ajánlom, hogy ismerje meg Schlachta Margit karakterét, aki katolikus szerzetesnő volt, és az első magyar női politikus. "Schlachta Margit 1915-ben szociális iskolát nyitott, majd 1915. március 25-től A Keresztény Nő című katolikus egyesületi lapot szerkesztette. 1918 márciusában a lap neve Magyar Nőre változott, ami alcíme szerint A keresztény feminizmus lapja volt. Maga is cikkek sorozatát publikálta az újságban. 1918 februárjában létrehozta a Keresztényszociális Néppártot; az új pártnak szintén tagja lett, de október 28-tól már az általa szervezett Keresztény Női Tábor élén állt. (...) Nőmozgalmát az 1947-es választásokra azonos néven önálló politikai párttá szervezte, amelynek első (és egyetlen) elnöke lett. A nagymértékű csalások ellenére is a Keresztény Női Tábor négy mandátumot nyert. 1947. október 28-án elhangzott parlamenti felszólalását kommunista nyomásra külpolitikai érdekeket sértőnek minősítették és ezért hatvan napra kizárták az Országgyűlésből. Utolsó felszólalását 1948. június 16-án tartotta az egyházi iskolák államosítása ellen. Amikor ez megtörtént (a törvényt elfogadták) a kormánypárti képviselők elénekelték a Himnuszt, amit ő ülve hallgatott végig. Ezért a mentelmi bizottság kétszer hat hónapra kitiltotta és mentelmi jogát is felfüggesztette, ami magyarországi politikusi pályája végét is jelentette." hu.wikipedia.org/wiki/Slachta_Margit

axolotl77 2018.04.25. 15:20:11

Nem lesz népszerű, de egy másik aspektusra is felhívnám a figyelmet.
Egy gyermekes nő többet hiányzik a munkahelyéről, mert beteg a gyerek, vagy ő maga is könnyebben elkap bizonyos fertőzéseket, amiket a gyerek hoz haza az oviból, suliból. A kollégái ez idő alatt végzik az ő munkájukat is. Plusz kompenzáció ezért nem jár nekik. Anyukának lejár a táppénz, visszaáll a munkába, és gyűlölködő hangulattal találja szembe magát. Van amikor ez csak alantasan érezteti hatását, de néha nyílt konfliktusok is kirobbannak miatta. Ez nem csak saját tapasztalat, több helyről is hallok ilyen történeteket.
Nem vitatom tehát a szülő betegszabadsághoz való jogát, vagy hogy elmenjen iskolai, óvodai rendezvényekre munkaidőben, de a többiek ezért ne szenvedjenek hátrányt. Egy egészségesebb munkahelyi klíma talán nem befolyásolná a családok döntését a gyermekvállalásban.

borisz 2018.04.25. 15:20:17

@Natalia1982: tényleg elképzelhetetlen örömforrás egy gyerek. nehéz elhinni, amíg nincs, de akkora boldogság, ami minden szart megér.

fáskerti elvtárs 2018.04.25. 15:26:33

Elég szomorú az a szemlélet, ami ilyen mondatokat eredményez: "Visszaadni azokat az éveket, amiket ringatással és pelenkázással töltöttél. (Minden más helyett, amit a barátaid és a családtagjaid csináltak ezalatt.)"

A saját babájával való foglalkozást elvesztegetett időnek állítja be, amit sajnos már nem kaphat vissza. Ellenben a munkahelyi robot, a főnök vagy az ügyfelek üvöltözése, a munkatársak, beosztottak értetlensége, lustasága, a stressz, az gondolom mind-mind csodálatos "énidő", kiteljesedés, kreativitás, boldogság. Csak a gyerek ringatása, na azt az időt igazán visszaadhatná valaki!

Ugyanaz a szemlélet, mint Natalia1982-nél: "Ami ma van: munka, kreativitás, pörgés, nyaralás, közös élmények, barátok, anyagi biztonság
Mit kapok cserébe ha egy most még számomra ismeretlen dologra lecserélem ezeket: bezártság, kialvatlanság, lemondások, és egy folyton hangoskodó pénznyelő automata"

Aki a saját gyerekével való törődést elvesztegetett időnek tartja, vagy a gyerekét "hangoskodó pénznyelő automatának", az ne vállaljon gyereket. És ezért ne a kormányt hibáztassa és ne is a férfiakat.

Amúgy egy gyakorlott szülő számára egy gyerek pelenkázása naponta max. 20 perc. Ezt kéne összemérni az olyan mondatokkal, hogy a posztoló éveket töltött pelenkázással. Nem pelenkázással töltötte az éveket, csak valamiért ezt a 20 percet akarta kiemelni a 24 órából. Gondolom, hogy népszerűsítse a gyerekvállalást.

LaborcziDóra 2018.04.25. 15:26:41

@Behajtó70: Olvasson kicsit figyelmesebben, két kicsi gyerekem van, mindkettőt akartuk, és nagyon igyekszem elég jó anyjuk lenni.

LaborcziDóra 2018.04.25. 15:40:24

@fáskerti elvtárs: Nem bántam meg, igyekszem minden percét élvezni és megélni, mert tudom, hogy el fog múlni. Viszont az ember nagyon magányos tud lenni ilyenkor. Ezt ne vitassa el egyetlen gyakorló anyukától sem. Ettől nem leszünk kevésbé szerető, gondoskodó, odaadó és önfeláldozó szülők. Ahogy egy korábbi kommentelő írta, ez is a csomag része, nekem talán ez a rész a legnehezebb. Másnak meg más. Ettől még az egész nagyon szép. Én nem megúszni szeretném a nehézségeket, vagy megszüntetni. De ha nem beszélünk róla, attól még léteznek. Gyerek nélkül sem lehet az élet kellemetlen részeit megúszni, csak talán akkor könnyebb.

És még valami: azt hiszem, már én is elfelejtettem, miután a nagyobb gyerek elmúlt három, hogy mennyire nehéz tud lenni (bizonyos szempontból) az első év egy babával. Most élem ezt újra. Mint mondtam, igyekszem minden percét kiélvezni, annyit szeretgetni amennyit csak lehet, nem erről van szó. Ettől még nem alszom, és hiányzik, hogy felnőttekkel is beszélgessek, ne csak gyerekekkel és gyerekekről. Akinek egy kicsit nagyobb gyereke van, talán már az sem emlékszik tisztán erre az időszakra, akinek pedig nincs, az nem is emlékezhet. Egy-két év múlva már én is egész másképp fogok erre az időszakra visszatekinteni, amiben éppen vagyok. Azért is írom meg ezeket a bejegyzéseket, hogy én magam ne felejtsem el újra, és ha valaki hasonló helyzetben lesz majd a környezetemben, annak tudjak segíteni, legalább a társaságommal. Higgyék el, hogy nagyon jót tesz, ha az ember kimondhatja: fáradt vagyok, egyedül vagyok. Ennek semmi köze ahhoz, hogy szereti-e a férjét vagy a gyerekeit. A jó szülők fáradnak csak el igazán :)
A pelenkázás pedig lehet nagy kihívás egy forgolódó, kúszó-mászó nyolc hónapossal - de már erre sem emlékeztem :)

Attilajukkaja 2018.04.25. 15:40:49

@fáskerti elvtárs:
"a munkahelyi robot, a főnök vagy az ügyfelek üvöltözése, a munkatársak, beosztottak értetlensége, lustasága, a stressz, az gondolom mind-mind csodálatos "énidő", kiteljesedés, kreativitás, boldogság"
Nem hiszem, hogy a blogger bárhol is "elvesztegetett időnek" nevezte volna a gyerekeivel való foglalkozást vagy ehelyett egy stresszes munkahelyre vágyott volna. Én ilyet sehol nem olvastam. Viszont a munkahelyen átlagosan napi 8-9 órát töltünk el, majd hazamegyünk és kikapcsolunk vagy elmegyünk egy moziba. A gyermeknevelés viszont egy 24/7 elfoglaltság, pihenés vagy kikapcsolódás nélkül (amíg kicsik a gyerekek). Szerintem így esik ki egy csomó dolog a kisgyermekes anyukák életéből, amit utólag már gyakran lehetetlen bepótolni.
Amúgy nagyon sajnálom, hogy ennyire rossz tapasztalatod van a munkahelyeddel! Az enyém messze nem ilyen vészes.

GGy 2018.04.25. 16:11:18

@fáskerti elvtárs: Teljesen igaza van, én is valami hasonlót akartam írni, kiegészítve még a "....jónéhány évre elrabolnak tőled a gyerekeid...."-del.

apro_marosan_petergabor 2018.04.25. 16:11:21

A hölgyszerző egyes észrevételei figyelemre méltóak, de tegyük hozzá, ő egy a hölgyek közül. Egy véleménnyel. Emellett elég "űzöttnek", frusztrálnak tűnik. Ráadásul azt hiszem összekeveri a kormányt egy fiú/leány nevelő intézettel, néha úgy érzem, az Atya-Úristennel... Azaz vannak dolgok, melyek a kormány kompetenciájába tartoznak, vannak amelyek kevésbé. A "pasik" viselkedése pl. ilyen téma. Az már megint megérne némi eszmefuttatást, hogy a hímneműek 18 felett miért két kategóriában vannak: férjek és "pasik" - azt hiszem vannak ezen kívül még férfiak, fiatalemberek, barátok, társak, partnerek ne adj Isten édesapák, apák stb. ha már "anyák" vagy ne adj Isten édesanyák is léteznek - mert ugye ebben az összevetésben nem beszélnék csajokról, luvnyákról, nyanyákról s egyéb szlenges kissé dehonesztáló megszólításokról, mert ehhez a témához ez nem nagyon megy... még ha elég feminista kicsengésű is.
Szóval a "pasikat" illető részt az édesanyáknak, anyukáknak, gyermekvállaló hölgyeknek kellene megbeszélniük párjukkal, férjükkel stb....
Szóval a téma komoly, nem esett szó a szeretetről, a gyermekvállalás, nevelés örömeiről, a társadalmi elkötelezettségről mindenkinek hazája iránt (ha egyébként fizikailag van módja rá) s arról, hogy nem minden a pénz, bár nagyon fontos, s relatíve nehéz fizikai/anyagi feltételek között is lehet gyermeket vállalni -egy evangelistától inkább ezt várnám el.
A fizikai anyagi és erkölcsi feltételek (megbecsültség) javítását ott és ahol teheti pedig az államtól.

élhetetlen 2018.04.25. 16:20:32

@nemecsekerno_007: „Önállóan gondolkodó, független, önmagáról gondoskodni tudó emberek lennénk, talán el tudja dönteni mindenki, hogy a kormány stratégiájához milyen formában tudunk csatlakozni.”.
Fordítva ülsz a lovon. Nem a kormány staratégiáját kéne igazítani az emberek reális elvárásaihoz? Tudom, szerinted az embereknek kell elfogadni, hogy TAO-ból stadionokat építünk, és tartunk fenn, Orbán a Várba költözik, stb. és így kevesebb jut másra. Ez mind sokat fog lendíteni a szülési kedven. A CSOK. Nincsenek friss számaim, valami 50 ezer családról olvastam, és ebből nem tudom, mennyi a 10 + 10. Ez a családok, vagy leendő családok számának nagyon kis hányada, viszont elérték vele, hogy a CSOK beépült az új lakások árába, és, ha drágul az új lakás, drágul a régi is. Jó stratégia, ehhez kell tudni az épeszű embernek csatlakozni.
Na, most nézzük, pl. mit lehetett volna. A kormány építtet egy csomó másfél szobás lakást, ahova beköltözhetnek fiatal házasok, akár lakbérfizetés nélkül, csak rezsiköltséggel, mondjuk max 5 évre. (A haveri vállalkozók ezen is kereshettek volna). Azt, amit most albérletre költenek, azt kötelezően fizetik valami lakástakarékba. Ha gyereket akarnak, már ide is jöhet az első, mert biztosan összejön a beugró a saját lakásra. Bonyolult? Tudom, az ingyen lakhatás pénzbe kerül, de a stadion gyepének fűtése is, és az előző befektetés a jövőbe, míg a második nem biztos, hogy az.

Attilajukkaja 2018.04.25. 16:39:56

@apro_marosan_petergabor:
"azt hiszem összekeveri a kormányt egy fiú/leány nevelő intézettel, néha úgy érzem, az Atya-Úristennel."
A blogger nagyon nincs egyedül a véleményével. És én meg azt hiszem, hogy Orbán Viktor keveri össze a nőket egy biológiailag aktív méh hordozóival, akiket meg lehet venni egy szerződéssel.
Nem a nőkkel kell "szerződnie" Viktornak (így egy személyben, ahogy ő ezt felvezette a rádióban), hanem a családokkal, a társadalom egészével!

Kono 2018.04.25. 16:47:25

Pontosan leírtad azokat, amiket én is egy pár napja. Pedig én nem vagyok várandós, hanem 3 gyerekes apa.

Aki nem érti, miről van itt szó, az nem akarja érteni.

A fizetett, vagy társadalmi munkában trollkodókat meg figyelmen kívül kell hagyni.

élhetetlen 2018.04.25. 16:48:10

@axolotl77: „Egy gyermekes nő többet hiányzik a munkahelyéről”. Volt már itt valakitől egy érdekes gondolat, ami finomítva működhetne is. Gyerekeseknek meghatározott számú napra teljes fizetéssel járna a betegszabi, ugyanannyi nap férjnek, feleségnek (ez már az én elvi finomításom). Így nem lenne az, hogy az alacsonyabb fizetésű menjen táppénzre, mert úgy kisebb a kiesés. És számos helyzet van, amit egy apa is meg tud oldani, pl. orvoshoz vinni a gyereket, és fél napot ott ülni vele. Egy pozitív hozama biztosan lenne, nem csak a gyerekes nőket gyűlölnék, hanem a gyerekes férfiakat is! Rendezvények ugyanez.
Az oviból hazahozott szöveg meg nem ér, mert apa csak akkor nem kapja el, ha sem a gyerek, sem a feleség közelébe se megy.

fáskerti elvtárs 2018.04.25. 17:12:25

@Attilajukkaja: "Nem hiszem, hogy a blogger bárhol is "elvesztegetett időnek" nevezte volna a gyerekeivel való foglalkozást vagy ehelyett egy stresszes munkahelyre vágyott volna. "

Pedig ha nem tartaná elvesztegetett időnek, akkor fel sem merülne, hogy a kormány vagy bárki más vissza tudja-e adni neki ezeket az éveket. A "visszaadás" kérdése csak akkor merülhet fel, ha azt elvesztette vagy valaki elvette tőle.

A stresszes munkahelyet meg azért hoztam példának, mert a poszt összehasonlítást is tett: neki ugye nem tudják a visszaadni az éveket, amíg pelenkázott és ringatott, miközben a családtagjai mást csináltak. Pusztán arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy az a más, amit a családtagjai csináltak, míg ő ringatott, egyáltalán nem biztos, hogy kellemesebb, örömtelibb dolog volt. Ezt egyébként tudják a nők is: saját ismerősi körömben a tapasztalataim szerint a többségük nem azért marad három évig otthon a gyerekkel, mert nincs elég bölcsődei férőhely, és nem is azért, mert valamiféle torz patriarchális szemlélet uralkodik, hanem egészen egyszerűen azért, mert az összes nehézséggel és lemondással együtt is kellemesebb otthon foglalkozni a gyerekkel, mint a munkahelyen dolgozni.

Persze mindenkinek mások a preferenciái, ezért tényleg fontos a részmunkaidő, a távmunka. Csak ne tegyünk úgy, mintha a gyerekkel foglalkozni csupa lemondás lenne, ellenben a munka, az csupa öröm.

élhetetlen 2018.04.25. 17:38:06

@LaborcziDóra: Csak a saját ismerőseimről tudok írni, (mert őket ismerem, haha), és azért az igaz, hogy nem fillér nélkül, a semmiről indultak, mert azt nem fogadom el, hogy az anyagi biztonság nem kell. Egyik pár, 18 évesen költöztek össze, 28 évesen házasodtak, mert kész a ház egy Bp. közeli falu határán picivel túl, jöhetnek a gyerekek. A kialakult baráti körük adott volt, tehát buliztak, beszélgettek rendszeresen. Az ivászat nem volt divat, tehát simán ment az, hogy az egyik szobában 5-10 gyerek rakáson, (nem lesz semmi bajuk, ha nem a saját ágyikó néha), és felváltva egy-egy felnőtt velük. A kétévest már vitték síelni, valamelyik szülő sítalpán állt, és kapaszkodott. Nyilván nem a fekete pálya, de a buli adott. Ja és azért a falun kívül, mert a feleség mániája a lovak voltak, tehát istálló, karám, (az anyja el is engedte a szöveget, hogy előbb született szőrös unokám, mint igazi), és a feleség kiment babyőrrel a zsebében lovagolni, mert annyi idő alatt beért a gyerekhez, mintha a konyhából indult volna. Már mind a két fiú 15 fölött van, és a szülők ezt nem úgy élték meg, ahogy itt többen is elvárnák, hogy áldozatot hoztak.
Másik család, három gyerek, a kicsinek bili a kocsiba, irány a tenger. És, ők nem voltak ismerősök, egy krétai nyaralás, fiatal pár, egészen pici babával. Minden kiránduláson ott voltak, felváltva vitték a gyereket, és a cuccot, anyuka, ha kellett, keresett egy csendesebb zugot szoptatni, senkit nem zavartak, és jól érezték magukat. Lehet így is, de azért ehhez kell az anyagi stabilitás is.
Ez már csak vicc, a pelenkázást, nyüzsgő módban, idegenre kell bízni. Mindegy miért, néha én éjszakáztam adott kolléganőm gyermekeivel (három volt), és az elmászónak (figyelmeztetett az anyja), csak mondtam, hogy nyugi, én nem vagyok olyan ügyes, mint az anyád, nyilván nem értette meg, de vette a lapot, ott maradt, letisztítottam, átcsomagoltam, és még öltöztetésnél is nyújtotta a megfelelő kezét, lábát.
Bocs, szómenésem volt, csak azt akartam mondani, hogy nem a gyerekért kell élni, hanem a gyerekkel, és legyél ügyes, és boldog.

Attilajukkaja 2018.04.25. 17:40:22

@fáskerti elvtárs:
"ha nem tartaná elvesztegetett időnek, akkor fel sem merülne, hogy a kormány vagy bárki más vissza tudja-e adni neki ezeket az éveket."
Nem, a blogger nem annyira buta, hogy ezt várná. Kifejezetten azt írja, hogy ezt egy kormány se tudná visszaadni.

"A "visszaadás" kérdése csak akkor merülhet fel, ha azt elvesztette vagy valaki elvette tőle."
Nem kérdésként merült fel.

"A stresszes munkahelyet meg azért hoztam példának, mert a poszt összehasonlítást is tett: neki ugye nem tudják a visszaadni az éveket, amíg pelenkázott és ringatott, miközben a családtagjai mást csináltak. "
Vagyis a te logikád alapján a családtagjai mind valami stresszes, szörnyű munkahelyen szenvedtek. Nem, nem hiszem, hogy ezt akarta volna mondani. :o))))

"más, amit a családtagjai csináltak, míg ő ringatott, egyáltalán nem biztos, hogy kellemesebb, örömtelibb dolog volt. "
Ez lehetséges. De Dóra azt is mondja, hogy ezt nem panaszként írja le, csak felhívja a figyelmet arra, hogy ez bizony ilyen áldozatokkal is jár. Ráadásul őt nem is készítették fel erre.

"nem azért marad három évig otthon a gyerekkel, mert nincs elég bölcsődei férőhely, és nem is azért, mert valamiféle torz patriarchális szemlélet uralkodik, hanem egészen egyszerűen azért, mert az összes nehézséggel és lemondással együtt is kellemesebb otthon foglalkozni a gyerekkel, mint a munkahelyen dolgozni."
Én inkább úgy mondanám, hogy azért mert a gyereknek ez jó, és mert 4 órás munkaidőre a legtöbb kismamának nincs is lehetősége. Persze olyanok is vannak, akik megtehetik, hogy 3 évig otthon maradjanak, ezért ezt választják.

"Persze mindenkinek mások a preferenciái, ezért tényleg fontos a részmunkaidő, a távmunka."
Pontosan!

"Csak ne tegyünk úgy, mintha a gyerekkel foglalkozni csupa lemondás lenne, ellenben a munka, az csupa öröm."
Milyen szerencse, hogy rajtad kívül itt senki nem mondott ilyet, nem így állította be a dolgokat. :o)

Gonda István 2018.04.25. 19:55:42

@LaborcziDóra:
Természetesen semmi hittel ellentétest nem látok benne, csak egyszerűen nem értettem, hogy pl. a szülés fájdalma hogy lehet téma. Hát persze, hogy fáj.
Vagy az apás szülés. Szerintem már vagy 20 éve létezik Mo.-on is. Vagy az önmarcangolás. Miért tennék ezt a nők?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.04.25. 21:42:14

@MEDVE1978:

Csak tájékoztatásként: ma egy alacsony kockázatú csoportba tartozó nő szülhet otthon, ha x időn belül elérhető a kórház. Egyre többen élnek is a lehetőséggel. (Természetesen rengeteget lehetne lendíteni a rendszeren, például orvosi háttértámogatással rendelkező szülőotthonok hálózatával.) Ahogy valószínűleg a császármetszések emelkedő számába is belejátszik, hogy sokan úgy választanak orvost, hogy az elvállalja nekik a programcsászárt.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.04.25. 21:42:29

@élhetetlen:

Egyébként nekünk eszméletlenül jól jött a CSOK. Eleve építkeztünk - és nagy nehezen sikerült megfelelni a szándékosan idióta tetőtérbeépítési feltételeknek -, eleve 3 gyereket szeretnénk (a második most nyáron jön), azaz nem a CSOK hatására alakul(t) így az életünk, de ha nem lenne ez a 10 millió, nagyon kemény lenne viselni annak az anyagi következményeit, hogy borzalmas károkat tudnak okozni a vállalkozók és a még itt maradt mesterek egy építkezés során. (Aki jó és nem csillagászati összegbe kerül, az elérhetetlen.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.04.25. 21:42:49

@apro_marosan_petergabor:

Az evangélistáktól szerintem jelenleg ne várjunk semmit, inkább az evangélikusokra gondolhattál.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.04.25. 21:43:04

@hmm hmm:

Viktoréknak nagyon régóta fontos a gyerektéma, a környezetében sok is a nagycsaládos, és ha egy kicsit is figyeltél az utóbbi években, fontos családtámogatási lépéseket is megtettek, csak eddig nem volt ekkora súlya a témának a sajtóban.

Pont egy mai hír foglalkozik azzal, hogy ki akarják terjeszteni a részmunkaidőt és a távmunkát.

(Amúgy nem vagyok fideszes.)

Haeva 2018.04.25. 22:14:26

Szuperül össze van szedve minden fontos dolog. Kis kiegészítés csak: jogi szabályozás és utánkövetés jogszabályi keretek között, ha kell, szankcionálás, hogy a gyermekes munkavállalókat ne érhesse hátrányos megkülönböztetés. Szabadságok, táppénzes időszakok, túlórák, “anya napok” kiadása/kifizetése. Konkrét tény: a szabadság napjai két szülő esetében épphogy lefedik a közoktatási intézmények szüneteit. (És ebben nincs anyák napja, közös ünnepek az intézményekben...) Képzeljünk el egy egyedülálló édesanyát ovis+iskolás gyerekkel.
Az anyaságra pedig egy dolog tud felkészíteni: a saját család és a jó minta. Így fából vaskarika minden, ami nem a probléma gyökerét kezeli, a jelenség pedig önmagába gyűrűzik: minden ok okozata ott van a következő pontnál oda-vissza. Összehangolt, komplex (nevelési-oktatási intézmények és dolgozóik, egészségügy dolgozói, protokollok, munkáltatói hozzáállás és megfelelő jogi szabályozás együtt teremthetnek olyan körülmények, hogy egy család technikailag is működőképes legyen (ha nem az, abba sokszor érzelmileg is beleroppan). Azért, hogy a következő generáció számára valóban jó mintává és felkészítő közeggé válhasson.

élhetetlen 2018.04.25. 22:17:28

@Mj: Nem mondtam, hogy senkinek sem jó a CSOK, csak azt, hogy összességében a többségnek többet ártott, mint segített. Gratulálok, hogy neked jól jött, és nem zavar a többiek nyomora (mármint a CSOK által kiváltott drágulás).

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.04.25. 23:56:59

@élhetetlen:

Ki mondta, hogy nem zavar a többiek nyomora? De mit tudok vele csinálni, nem veszem fel a CSOK-ot mások nyomora miatt, és inkább a családom is szívjon, vagy szerinted mi a megoldás ilyenkor? Szerintem nem kéne személyes vonalra terelni ezt, pláne nem szalmabáb érveléssel. Ennél sokkal színvonalasabb kommenteket tudsz írni.

Egyébként hosszútávú tendencia, hogy a lakhatás drágul az országban, például azért is, mert eddig évtizedekig rendkívül olcsó volt európai, de még regionális szinten is, erről több tanulmány van. Ebből valamilyen százalékot nyilvánvalóan a CSOK miatti drágulások is kitesznek, csak közgazdász vagy ingatlanos legyen a talpán, aki ezt kiszámolja.

apro_marosan_petergabor 2018.04.26. 07:07:37

@Attilajukkaja: Nemigen értetted OV üzenetét, félrefordítottad - annak ellenére, hogy nagyon jóban lehetsz vele, ha "viktorozod"...

apro_marosan_petergabor 2018.04.26. 07:07:40

@Mj: Ebben az értelemben ugyan az.

Attilajukkaja 2018.04.26. 10:45:05

@apro_marosan_petergabor:
"Nemigen értetted OV üzenetét, félrefordítottad"
Miből gondolod? A megállapodás szót nem értettem meg vagy a magyar nőket? Talán a szándékát, hogy azt akarja, szüljenek több magyar gyermekeket a magyar nők?

"nagyon jóban lehetsz vele, ha "viktorozod""
Én jóban lennék vele, ha ő is ezt akarná. De nem akarja, meg sem hallgat! Amúgy meg mit vártál, hogy Fenséges Úrnak nevezzem? Nekem ő se nem úram, se nem tiszteletre méltó vezetőm. Sajnos.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.04.26. 18:05:35

@apro_marosan_petergabor:

Ez érdekes, a kommentem java része eltűnt.
Evangélistáktól a katolikus misén, a prédikáció előtt is felolvasnak, evangélikusoktól viszont nem, mert az másik felekezet. Bayer Zsolt sosem volt evangélista, evangélikus viszont annál inkább, bár ugye, elvileg már nem sokáig.

David Bowman 2018.05.05. 12:43:07

@Berelhetoreklamfelulet: Még akkor is baj van vele. Hogypéldául azok vetethetik el a gyereket, akik vígan fel is tudnák nevelni.
Az a fő baj vele, hogy nagyon nehéz szabályozni. a két véglet meg hülyeség.

Gerle Éva 2019.02.23. 13:14:03

@Szelid sunmalac: Hatalmas tévedésben vagy. Jogilag és technikailag a blogger, aki a felületet létrehozta, biztosítja, azt enged be, akit akar. Nem köteles agresszív, kártékony nyomoroncoknak terepet biztosítani, akik lerontják a munkáját, sárba tiporják az üzenetét. Senkinek nem köteles sem saját figyelmet, sem pódiumot biztosítani. Azoknak biztos nem, akik vele személyeskednek, őt magát minősítgetik. Hogy őt mi zavarja, mit tekint normális kommunikációnak, az pedig az ő döntése, korábbi tapasztalatai alapján, ne akarj beleszólni. Nem létezik önkény, a blog pedig nem közintézmény. Ha szeretnél te irányítani, indíts saját blogot.

Ha tudnátok viselkedni, érvelni, ha nem akarnátok megalázni a netes női szereplőket, ha nem lenne ez a hörgő düh a nők véleményeivel kapcsolatban mindenhol, akkor ritkán kellene előszűrni, tiltani, moderálni.
süti beállítások módosítása