Utolsó kommentek:

Gerle Éva 2019.02.23. 13:14:03

@Szelid sunmalac: Hatalmas tévedésben vagy. Jogilag és technikailag a blogger, aki a felületet létrehozta, biztosítja, azt enged be, akit akar. Nem köteles agresszív, kártékony nyomoroncoknak terepet biztosítani, akik lerontják a munkáját, sárba tiporják az üzenetét. Senkinek nem köteles sem saját figyelmet, sem pódiumot biztosítani. Azoknak biztos nem, akik vele személyeskednek, őt magát minősítgetik. Hogy őt mi zavarja, mit tekint normális kommunikációnak, az pedig az ő döntése, korábbi tapasztalatai alapján, ne akarj beleszólni. Nem létezik önkény, a blog pedig nem közintézmény. Ha szeretnél te irányítani, indíts saját blogot.

Ha tudnátok viselkedni, érvelni, ha nem akarnátok megalázni a netes női szereplőket, ha nem lenne ez a hörgő düh a nők véleményeivel kapcsolatban mindenhol, akkor ritkán kellene előszűrni, tiltani, moderálni.

Bejegyzés: A kormánytól nem születnek gyerekek

David Bowman 2018.05.05. 12:43:07

@Berelhetoreklamfelulet: Még akkor is baj van vele. Hogypéldául azok vetethetik el a gyereket, akik vígan fel is tudnák nevelni.
Az a fő baj vele, hogy nagyon nehéz szabályozni. a két véglet meg hülyeség.

Bejegyzés: A kormánytól nem születnek gyerekek

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.04.26. 18:05:35

@apro_marosan_petergabor:

Ez érdekes, a kommentem java része eltűnt.
Evangélistáktól a katolikus misén, a prédikáció előtt is felolvasnak, evangélikusoktól viszont nem, mert az másik felekezet. Bayer Zsolt sosem volt evangélista, evangélikus viszont annál inkább, bár ugye, elvileg már nem sokáig.

Bejegyzés: A kormánytól nem születnek gyerekek

Attilajukkaja 2018.04.26. 10:45:05

@apro_marosan_petergabor:
"Nemigen értetted OV üzenetét, félrefordítottad"
Miből gondolod? A megállapodás szót nem értettem meg vagy a magyar nőket? Talán a szándékát, hogy azt akarja, szüljenek több magyar gyermekeket a magyar nők?

"nagyon jóban lehetsz vele, ha "viktorozod""
Én jóban lennék vele, ha ő is ezt akarná. De nem akarja, meg sem hallgat! Amúgy meg mit vártál, hogy Fenséges Úrnak nevezzem? Nekem ő se nem úram, se nem tiszteletre méltó vezetőm. Sajnos.

Bejegyzés: A kormánytól nem születnek gyerekek

apro_marosan_petergabor 2018.04.26. 07:07:37

@Attilajukkaja: Nemigen értetted OV üzenetét, félrefordítottad - annak ellenére, hogy nagyon jóban lehetsz vele, ha "viktorozod"...

Bejegyzés: A kormánytól nem születnek gyerekek

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.04.25. 23:56:59

@élhetetlen:

Ki mondta, hogy nem zavar a többiek nyomora? De mit tudok vele csinálni, nem veszem fel a CSOK-ot mások nyomora miatt, és inkább a családom is szívjon, vagy szerinted mi a megoldás ilyenkor? Szerintem nem kéne személyes vonalra terelni ezt, pláne nem szalmabáb érveléssel. Ennél sokkal színvonalasabb kommenteket tudsz írni.

Egyébként hosszútávú tendencia, hogy a lakhatás drágul az országban, például azért is, mert eddig évtizedekig rendkívül olcsó volt európai, de még regionális szinten is, erről több tanulmány van. Ebből valamilyen százalékot nyilvánvalóan a CSOK miatti drágulások is kitesznek, csak közgazdász vagy ingatlanos legyen a talpán, aki ezt kiszámolja.

Bejegyzés: A kormánytól nem születnek gyerekek

élhetetlen 2018.04.25. 22:17:28

@Mj: Nem mondtam, hogy senkinek sem jó a CSOK, csak azt, hogy összességében a többségnek többet ártott, mint segített. Gratulálok, hogy neked jól jött, és nem zavar a többiek nyomora (mármint a CSOK által kiváltott drágulás).

Bejegyzés: A kormánytól nem születnek gyerekek

Haeva 2018.04.25. 22:14:26

Szuperül össze van szedve minden fontos dolog. Kis kiegészítés csak: jogi szabályozás és utánkövetés jogszabályi keretek között, ha kell, szankcionálás, hogy a gyermekes munkavállalókat ne érhesse hátrányos megkülönböztetés. Szabadságok, táppénzes időszakok, túlórák, “anya napok” kiadása/kifizetése. Konkrét tény: a szabadság napjai két szülő esetében épphogy lefedik a közoktatási intézmények szüneteit. (És ebben nincs anyák napja, közös ünnepek az intézményekben...) Képzeljünk el egy egyedülálló édesanyát ovis+iskolás gyerekkel.
Az anyaságra pedig egy dolog tud felkészíteni: a saját család és a jó minta. Így fából vaskarika minden, ami nem a probléma gyökerét kezeli, a jelenség pedig önmagába gyűrűzik: minden ok okozata ott van a következő pontnál oda-vissza. Összehangolt, komplex (nevelési-oktatási intézmények és dolgozóik, egészségügy dolgozói, protokollok, munkáltatói hozzáállás és megfelelő jogi szabályozás együtt teremthetnek olyan körülmények, hogy egy család technikailag is működőképes legyen (ha nem az, abba sokszor érzelmileg is beleroppan). Azért, hogy a következő generáció számára valóban jó mintává és felkészítő közeggé válhasson.

Bejegyzés: A kormánytól nem születnek gyerekek

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.04.25. 21:43:04

@hmm hmm:

Viktoréknak nagyon régóta fontos a gyerektéma, a környezetében sok is a nagycsaládos, és ha egy kicsit is figyeltél az utóbbi években, fontos családtámogatási lépéseket is megtettek, csak eddig nem volt ekkora súlya a témának a sajtóban.

Pont egy mai hír foglalkozik azzal, hogy ki akarják terjeszteni a részmunkaidőt és a távmunkát.

(Amúgy nem vagyok fideszes.)

Bejegyzés: A kormánytól nem születnek gyerekek

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.04.25. 21:42:49

@apro_marosan_petergabor:

Az evangélistáktól szerintem jelenleg ne várjunk semmit, inkább az evangélikusokra gondolhattál.

Bejegyzés: A kormánytól nem születnek gyerekek

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.04.25. 21:42:29

@élhetetlen:

Egyébként nekünk eszméletlenül jól jött a CSOK. Eleve építkeztünk - és nagy nehezen sikerült megfelelni a szándékosan idióta tetőtérbeépítési feltételeknek -, eleve 3 gyereket szeretnénk (a második most nyáron jön), azaz nem a CSOK hatására alakul(t) így az életünk, de ha nem lenne ez a 10 millió, nagyon kemény lenne viselni annak az anyagi következményeit, hogy borzalmas károkat tudnak okozni a vállalkozók és a még itt maradt mesterek egy építkezés során. (Aki jó és nem csillagászati összegbe kerül, az elérhetetlen.)

Bejegyzés: A kormánytól nem születnek gyerekek

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.04.25. 21:42:14

@MEDVE1978:

Csak tájékoztatásként: ma egy alacsony kockázatú csoportba tartozó nő szülhet otthon, ha x időn belül elérhető a kórház. Egyre többen élnek is a lehetőséggel. (Természetesen rengeteget lehetne lendíteni a rendszeren, például orvosi háttértámogatással rendelkező szülőotthonok hálózatával.) Ahogy valószínűleg a császármetszések emelkedő számába is belejátszik, hogy sokan úgy választanak orvost, hogy az elvállalja nekik a programcsászárt.

Bejegyzés: A kormánytól nem születnek gyerekek

Gonda István 2018.04.25. 19:55:42

@LaborcziDóra:
Természetesen semmi hittel ellentétest nem látok benne, csak egyszerűen nem értettem, hogy pl. a szülés fájdalma hogy lehet téma. Hát persze, hogy fáj.
Vagy az apás szülés. Szerintem már vagy 20 éve létezik Mo.-on is. Vagy az önmarcangolás. Miért tennék ezt a nők?

Bejegyzés: A kormánytól nem születnek gyerekek

Attilajukkaja 2018.04.25. 17:40:22

@fáskerti elvtárs:
"ha nem tartaná elvesztegetett időnek, akkor fel sem merülne, hogy a kormány vagy bárki más vissza tudja-e adni neki ezeket az éveket."
Nem, a blogger nem annyira buta, hogy ezt várná. Kifejezetten azt írja, hogy ezt egy kormány se tudná visszaadni.

"A "visszaadás" kérdése csak akkor merülhet fel, ha azt elvesztette vagy valaki elvette tőle."
Nem kérdésként merült fel.

"A stresszes munkahelyet meg azért hoztam példának, mert a poszt összehasonlítást is tett: neki ugye nem tudják a visszaadni az éveket, amíg pelenkázott és ringatott, miközben a családtagjai mást csináltak. "
Vagyis a te logikád alapján a családtagjai mind valami stresszes, szörnyű munkahelyen szenvedtek. Nem, nem hiszem, hogy ezt akarta volna mondani. :o))))

"más, amit a családtagjai csináltak, míg ő ringatott, egyáltalán nem biztos, hogy kellemesebb, örömtelibb dolog volt. "
Ez lehetséges. De Dóra azt is mondja, hogy ezt nem panaszként írja le, csak felhívja a figyelmet arra, hogy ez bizony ilyen áldozatokkal is jár. Ráadásul őt nem is készítették fel erre.

"nem azért marad három évig otthon a gyerekkel, mert nincs elég bölcsődei férőhely, és nem is azért, mert valamiféle torz patriarchális szemlélet uralkodik, hanem egészen egyszerűen azért, mert az összes nehézséggel és lemondással együtt is kellemesebb otthon foglalkozni a gyerekkel, mint a munkahelyen dolgozni."
Én inkább úgy mondanám, hogy azért mert a gyereknek ez jó, és mert 4 órás munkaidőre a legtöbb kismamának nincs is lehetősége. Persze olyanok is vannak, akik megtehetik, hogy 3 évig otthon maradjanak, ezért ezt választják.

"Persze mindenkinek mások a preferenciái, ezért tényleg fontos a részmunkaidő, a távmunka."
Pontosan!

"Csak ne tegyünk úgy, mintha a gyerekkel foglalkozni csupa lemondás lenne, ellenben a munka, az csupa öröm."
Milyen szerencse, hogy rajtad kívül itt senki nem mondott ilyet, nem így állította be a dolgokat. :o)

Bejegyzés: A kormánytól nem születnek gyerekek

élhetetlen 2018.04.25. 17:38:06

@LaborcziDóra: Csak a saját ismerőseimről tudok írni, (mert őket ismerem, haha), és azért az igaz, hogy nem fillér nélkül, a semmiről indultak, mert azt nem fogadom el, hogy az anyagi biztonság nem kell. Egyik pár, 18 évesen költöztek össze, 28 évesen házasodtak, mert kész a ház egy Bp. közeli falu határán picivel túl, jöhetnek a gyerekek. A kialakult baráti körük adott volt, tehát buliztak, beszélgettek rendszeresen. Az ivászat nem volt divat, tehát simán ment az, hogy az egyik szobában 5-10 gyerek rakáson, (nem lesz semmi bajuk, ha nem a saját ágyikó néha), és felváltva egy-egy felnőtt velük. A kétévest már vitték síelni, valamelyik szülő sítalpán állt, és kapaszkodott. Nyilván nem a fekete pálya, de a buli adott. Ja és azért a falun kívül, mert a feleség mániája a lovak voltak, tehát istálló, karám, (az anyja el is engedte a szöveget, hogy előbb született szőrös unokám, mint igazi), és a feleség kiment babyőrrel a zsebében lovagolni, mert annyi idő alatt beért a gyerekhez, mintha a konyhából indult volna. Már mind a két fiú 15 fölött van, és a szülők ezt nem úgy élték meg, ahogy itt többen is elvárnák, hogy áldozatot hoztak.
Másik család, három gyerek, a kicsinek bili a kocsiba, irány a tenger. És, ők nem voltak ismerősök, egy krétai nyaralás, fiatal pár, egészen pici babával. Minden kiránduláson ott voltak, felváltva vitték a gyereket, és a cuccot, anyuka, ha kellett, keresett egy csendesebb zugot szoptatni, senkit nem zavartak, és jól érezték magukat. Lehet így is, de azért ehhez kell az anyagi stabilitás is.
Ez már csak vicc, a pelenkázást, nyüzsgő módban, idegenre kell bízni. Mindegy miért, néha én éjszakáztam adott kolléganőm gyermekeivel (három volt), és az elmászónak (figyelmeztetett az anyja), csak mondtam, hogy nyugi, én nem vagyok olyan ügyes, mint az anyád, nyilván nem értette meg, de vette a lapot, ott maradt, letisztítottam, átcsomagoltam, és még öltöztetésnél is nyújtotta a megfelelő kezét, lábát.
Bocs, szómenésem volt, csak azt akartam mondani, hogy nem a gyerekért kell élni, hanem a gyerekkel, és legyél ügyes, és boldog.

Bejegyzés: A kormánytól nem születnek gyerekek

fáskerti elvtárs 2018.04.25. 17:12:25

@Attilajukkaja: "Nem hiszem, hogy a blogger bárhol is "elvesztegetett időnek" nevezte volna a gyerekeivel való foglalkozást vagy ehelyett egy stresszes munkahelyre vágyott volna. "

Pedig ha nem tartaná elvesztegetett időnek, akkor fel sem merülne, hogy a kormány vagy bárki más vissza tudja-e adni neki ezeket az éveket. A "visszaadás" kérdése csak akkor merülhet fel, ha azt elvesztette vagy valaki elvette tőle.

A stresszes munkahelyet meg azért hoztam példának, mert a poszt összehasonlítást is tett: neki ugye nem tudják a visszaadni az éveket, amíg pelenkázott és ringatott, miközben a családtagjai mást csináltak. Pusztán arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy az a más, amit a családtagjai csináltak, míg ő ringatott, egyáltalán nem biztos, hogy kellemesebb, örömtelibb dolog volt. Ezt egyébként tudják a nők is: saját ismerősi körömben a tapasztalataim szerint a többségük nem azért marad három évig otthon a gyerekkel, mert nincs elég bölcsődei férőhely, és nem is azért, mert valamiféle torz patriarchális szemlélet uralkodik, hanem egészen egyszerűen azért, mert az összes nehézséggel és lemondással együtt is kellemesebb otthon foglalkozni a gyerekkel, mint a munkahelyen dolgozni.

Persze mindenkinek mások a preferenciái, ezért tényleg fontos a részmunkaidő, a távmunka. Csak ne tegyünk úgy, mintha a gyerekkel foglalkozni csupa lemondás lenne, ellenben a munka, az csupa öröm.

Bejegyzés: A kormánytól nem születnek gyerekek

élhetetlen 2018.04.25. 16:48:10

@axolotl77: „Egy gyermekes nő többet hiányzik a munkahelyéről”. Volt már itt valakitől egy érdekes gondolat, ami finomítva működhetne is. Gyerekeseknek meghatározott számú napra teljes fizetéssel járna a betegszabi, ugyanannyi nap férjnek, feleségnek (ez már az én elvi finomításom). Így nem lenne az, hogy az alacsonyabb fizetésű menjen táppénzre, mert úgy kisebb a kiesés. És számos helyzet van, amit egy apa is meg tud oldani, pl. orvoshoz vinni a gyereket, és fél napot ott ülni vele. Egy pozitív hozama biztosan lenne, nem csak a gyerekes nőket gyűlölnék, hanem a gyerekes férfiakat is! Rendezvények ugyanez.
Az oviból hazahozott szöveg meg nem ér, mert apa csak akkor nem kapja el, ha sem a gyerek, sem a feleség közelébe se megy.

Bejegyzés: A kormánytól nem születnek gyerekek

Kono 2018.04.25. 16:47:25

Pontosan leírtad azokat, amiket én is egy pár napja. Pedig én nem vagyok várandós, hanem 3 gyerekes apa.

Aki nem érti, miről van itt szó, az nem akarja érteni.

A fizetett, vagy társadalmi munkában trollkodókat meg figyelmen kívül kell hagyni.

Bejegyzés: A kormánytól nem születnek gyerekek

dora et labora

keresztény | újságíró | feminista | édesanya Laborczi Dóra személyes blogja.

Kövess a Facebook-on